Bohócot csinált a jegybanki kormányzó a miniszterelnöki tanácsadóból

Többször kendőzetlenül bírálta és kifigurázta hétfői sajtótájékoztatóján a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzója Darius Vâlcov miniszterelnöki tanácsadót, az idei költségvetési tervezet megalkotóját és a kapzsisági adó kiötlőjét.

Az amúgy a visszafogottságáról és diplomatikus megfogalmazásairól ismert Mugur Isărescut láthatóan kihozták a sodrából a korrupcióért alapfokon nyolc évre ítélt szociáldemokrata politikus legutóbbi kijelentései. Vâlcov például vasárnap azt nyilatkozta, nem kívánja megpályázni a jegybank kormányzói tisztségét, és szerinte Isărescunak sem kellene újabb mandátummal próbálkoznia, mert „mindkettejük múltját megoldatlan problémák terhelik”.

A miniszterelnöki tanácsadó nyilván egyrészt az ellene zajló korrupciós perre utalt, másrészt azokra a korábbi vádjaira, miszerint a BNR vezetője összejátszott a bankokkal a hitelesek kárára a bankközi hitelkamat megállapításában. Korábban azt is nyilatkozta, hogy a jegybank magatartása „nem eléggé hazafias”, mert hagyta gyengülni a lejt az euróhoz képest.

 

De Mugur Isărescunál vélhetően nem is ezek a kijelentések, hanem Vâlcovnak a román gazdaság helyzetéről tett megállapításai verték ki a biztosítékot. Sajtótájékoztatóján értésre is adta, hogy zagyvaságoknak tartja a politikus téziseit.

A kormányzó többek között arról beszélt: tudomása szerint Darius Vâlcov „egy humanista közgazdász” befolyása alatt áll. Így szerinte érthető, miért emlegeti folyton a politikus, hogy szerinte a parlamentnek, a kormánynak és jegybanknak a nép jóléte fölött kell őrködnie.

„Nicsak, ki beszél! Ezért kéri a nemzeti bankot, hogy csökkentse a kamatokat. Mintha ezeket nem a pénzcpiac határozná meg” – jelentette ki Isărescu, aki idézte Vâlcovnak egy kijelentését is, miszerint egy szociológiai felmérés azt mutatta ki, hogy a romániaiak a magas banki kamatok miatt élnek rosszul. „A felmérés biztos úgy készült, hogy megkérdeztek 1000 embert: 1 százalékos vagy 5 százalékos kamatot szeretne-e fizetni” – fogalmazott sajtótájékoztatóján a kormányzó, akinek szavait általános derültség követte.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?