A jegybank elnöke hatalmasat ironizált a Roborral

Alaposan odamondott a jegybank kormányzója, Mugur Isărescu azoknak, akik szerint a bankok megegyeztek egymás között és ennek következménye a Robor emelkedése. 

A PSD az utóbbi hetekben egyenesen hadjáratot indított a bankszektor ellen, azzal vádolva meg a pénzintézeteket, hogy megegyeztek egymás között és ennek következménye a hitelekre számított Robor emelkedése. Mugur Isărescu figyelmeztetett, veszélyes és ártalmas játék elferdíteni a megegyezés kifejezés értelmét, amikor a piacgazdaság a megegyezésen alapul, hiszen amikor az eladó és a vásárló üzletet köt, ezt egy egyezség alapján teszik. A BNR kormányzója ironikusan jegyezte meg, hogy a Robor Romániában egyféle terroristává vált, amely elvegyül a társadalomban és senkinek sem sikerül elfognia.

A jegybank elnöke szerint amikor a vásárló megvásárol a piacon egy terméket, akkor tulajdonképpen megegyezik az eladóval, és "nem veri fejbe egy husánggal", hisz így működik a piacgazdaság: egyezség jön létre a kereskedő és a vásárló között. Szerinte ugyanez történik a pénzpiacon is, és nincs szó "bankkartellről".

Isărescu elmondta, a pénzpiacon a pénzügyminisztérium tevékenysége nyomán úgynevezett kamatfluktuáció alakulhat ki. Az év első 15 napjában csökkentek a kamatok, mert a kifizetések, a bérek, nyugdíjak miatt likviditástöbblet jelent meg. Minden bank lecsökkentette a kamatot, mondhatnánk, hogy "kartellt alkottak", de ennek valójában nincs kartell jellege - magyarázta a jegybankelnök. Hozzátette: utólag a likviditástöbblet eltűnt, de ez sem valamiféle ártalmas megállapodás eredményeként.

Isărescu elismerte, a BNR fellépett a nemzeti valuta védelmében, amikor a lej árfolyama esni kezdett, de hangsúlyozta: 5%-ot nem meghaladó árfolyamcsökkenés nem ad okot aggodalomra, márpedig az elmúlt hetekben valójában egy 1,2%-os árfolyamcsökkenésből lett "nagy patália".

A kormányzó kifejtette: a hitelek akkor lesznek olcsóbbak, ha csökken az infláció, nő a bizalom a román gazdaságban és befejezik a bankrendszerrel folytatott "értelmetlen háborút". Véleménye szerint "hamis adatok közlésével" nem lehet eredményt elérni, és az sem célravezető, hogy a bankok magas profitrátájáról beszéljünk.

"Valóban volt három bank, amelyek nagy profitot termeltek, közülük az egyik a Transilvania Bank. Most akkor mit akarunk, hogy letaglózzuk a legjobb romániai bankot, mert profitot termelt? Én úgy értesültem, hogy támogatni kell a hazai tőkét" - kommentálta a szakember. 

Kapcsolódók

Kimaradt?