Két korszerű épülettel bővül a sepsiszentgyörgyi kórház

Két új épülettel bővítik a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházat. Pályázati pénzből egy új tüdőkórház, illetve egy stroke- és mágneses rezonanciás vizsgálati központ épül, jelentette be Tamás Sándor.

A háromszéki önkormányzat elnöke a legutóbbi tanácsülésen emlékeztetett, hogy 2010-ben vették át a megyei kórházat a minisztériumtól, és azóta sikerült megfordítani a lejtmenetben lévő egészségügyi intézményt.

A tanácselnök felidézte, hogy néhány éve a főépület szerkezetmegerősítési munkálatai miatt még építőtelep volt a sepsiszentgyörgyi kórház, fogyatkozott a személyzet és rossz volt a hangulat. Beszámolója szerint azóta száz új orvost alkalmaztak, szolgálati lakásokat építettek, osztályokat újítottak fel és korszerű berendezésekre pályáztak.

Tamás Sándor hozzátette, számos elképzelésük van még a kórház további fejlesztésére: uniós pályázatból bővítik és fejlesztik a sürgősségi ellátást, és a kórház udvarán megépítik a térség egyetlen éjszakai repülést is lehetővé tevő heliportot. A háromszéki önkormányzat legutóbbi ülésén elfogadták az új tüdőkórház, illetve egy stroke- és mágneses rezonanciás vizsgálati központ építésének megvalósíthatósági tanulmányait és a tervek műszaki-gazdasági mutatóit.

Az új kórházi épületek látványterveit András Nagy Róbert kórházmenedzser mutatta be, aki elmondta, hogy a tüdőkórház jelenlegi épülete nem felel meg az egészségügyi szolgáltatások minőségére vonatkozó előírásoknak és mivel műemléképület, azt nem is lehet megfelelően átalakítani. Hozzátette, hogy a tüdőbetegek diagnosztizálása és kezelése jelenleg Sepsiszentgyörgy két különböző pontján lévő épületekben történik, ezért a 18 millió lejből építendő új, háromszintes ingatlanban minden egy helyre kerül. A sepsiszentgyörgyi tüdőkórházban 3 orvos és 15 asszisztens dolgozik. A járóbetegrendelőben tavaly 4 941 vizsgálatot végeztek el, a kórházi osztályon 121 pneumoftiziológiai esetet és 718 folytonos bennfekvéses TBC-és esetet láttak el.

András Nagy Róbert tájékoztatott: a kórház udvarán, a jelenlegi járóbeteg rendelő meghosszabbításába tervezett stroke és mágneses rezonanciás vizsgálati központ az agyvérzéses és súlyos neurológiai eseteket fogadó járóbeteg-ellátást fogja megkönnyíteni. A kétszintes ingatlan megépítése 3,1 millió lejbe kerül. Az épülethez két bejárat tartozna, egyik a poliklinikáról, a másik a kórház udvaráról nyílna.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?