Nézelődés csak öt dollárért

Öt dolláros díjat kell fizetniük azoknak a kíváncsiskodóknak egy ausztráliai boltban, akik üres kézzel távoznak az eladóval történő beszélgetés után, vagy a „Segíthetek?" kérdésre eleve azt felelik, hogy „Köszönöm, csak nézelődök". A brisbane-i bolt tulajdonosa megelégelte, hogy hetente akár 60-an is úgy térnek be a főként glutén- és búzamentes élelmiszerekkel foglalkozó üzletbe, hogy szétnéznek, mi több, kikérik az eladó tanácsát, majd üres kézzel távoznak és aztán más boltban, esetleg az interneten szerzik be az árut.nezelodes

A Celiac Supplies üzlet tulajdonosa, egyben a gluténmentes élelmiszerek szakértője azt mondta, felbosszantotta őt, hogy sokan nem értékelik kellőképp a szaktudást. Így most azoknak, akik csak tanácsért mennek, de végül a pénzüket másutt akarják elkölteni, egyfajta tanácsadási díjat számol fel, és erről már a bejáratnál kifüggesztett papíron figyelmezteti a „nézelődő" betérőket. „Rengetegen csak információszerzésre használják a boltunkat, aztán máshol veszik meg a termékeket. De ezeknek az embereknek fogalmuk sincs, hogy a mi áraink majdnem ugyanolyanok, mint bármilyen más áruházban, ugyanakkor a mi termékeinket egész egyszerűen másutt nem kaphatják meg" – idézte a vezetőség egyik tagját a brit Metro című lap.

Az üzletvezető azt is elmondta, hogy hasonló jelenség figyelhető meg például a ruházati, a cipő- és elektronikai üzletekben is, a probléma megoldása érdekében ugyanakkor hajlandó arra, hogy a viszonteladó áruházláncokkal újratárgyalják a kereskedelmi megállapodásokat, hogy az árak versenyképessé válhassanak az internetes forgalmazók által kínált árakkal.

Kimaradt?