A veteránok napját ünnepelték vasárnap Románia-szerte

A veteránok napját ünnepelték vasárnap, november 11-én Románia-szerte.

Mihai Fifor védelmi miniszter a hősök bukaresti emlékművénél tartott tiszteletadáson arra emlékeztetett, hogy 1990 óta 29 román katona vesztette életét szolgálatteljesítés közben. Hozzátette: ezen a napon rájuk is emlékezünk, ugyanakkor „örülünk azoknak a veteránoknak, akik szerencsésen hazaértek, ők Románia legjobb nagykövetei, és nagyra értékelik őket ott, ahol szolgálatukat teljesítik”. 



Viorica Dăncilă miniszterelnök azt írta üzenetében: a román katonák száz évvel ezelőtti áldozata tette lehetővé az 1918. december 1-i nagy egyesülést, amely megváltoztatta az ország történelmét. Kifejtette, november 11-e a tisztelgés napja minden román veterán előtt, akik a külföldi partnerekkel együtt részt vettek a békefenntartásban, támogatták a helyi lakosságot és megerősítették a szövetségesek Romániába vetett bizalmát. 

A napról Liviu Dragnea, a képviselőház és a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke is megemlékezett Facebook-bejegyzésében. „November 11-én, az első világháborút lezáró fegyverszünet napján emlékezünk azokra a hősökre, akik a nagy háborúban harcoltak. Románia akkor a nagy egyesülésre készülődött. 100 évvel később hálával ajánljuk ezt a napot azoknak a veteránoknak, akik a trikolórnak szentelték életüket. Népünknek dicsőséget hoznak azok a román katonák, akik a NATO, az ENSZ, az EBESZ, az EU küldetéseiben vesznek részt, köszönet nekik!” írta Dragnea a Facebookra. 

Marosvásárhelyen 15 méter hosszú és 2,7 méter széles piros-sárga-kék zászlót függesztettek ki a Közigazgatási Palota épületére a veteránok, illetve az egyesülés centenáriumának tiszteletére. 

Kapcsolódók

Kimaradt?