USR: Tăriceanunak nincs legitimitása az igazságszolgáltatásról szóló paktumot javasolni

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) és annak elnökének nincs legitimitása az igazságszolgáltatásról szóló paktumot javasolni, hiszen az alakulat és vezetője nagymértékben hozzájárult a rendszer függetlenségének aláaknázásához - véli a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR). 

Pénteki közleményében az USR rámutat, a Călin Popescu-Tăriceanu által javasolt, az igazságszolgáltatásról szóló pártközi paktum az ALDE-elnök kétszínűségéről tanúskodik, hiszen törvénymódosító javaslataival, szavazatával és Tudorel Toader igazságügyi miniszter támogatásával alakulata is "aktívan hozzájárult az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségének, a bírák és ügyészek hatalmának aláaknázásához". 

Az USR szerint Tăriceanu Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök "hűséges szövetségese", együtt próbálták meg felszámolni az Országos Korrupcióellenes Ügyészséget (DNA) és "lefejezni" a korrupció ellen harcoló intézményeket. 

Az USR számára a Călin Popescu-Tăriceanu által javasolt dokumentum "a hallgatásról és az igazságszolgáltatás függetlenségének felszámolásában való cinkosságról szóló paktum", ezért nem támogatja azt. "Tăriceanu és az ALDE azt javasolják, hogy ne beszéljünk többé az igazságügyi törvényekről és a büntetőjogról, arról, hogy Tudorel Toader miniszter sérti az igazságszolgáltatás függetlenségét, és cinikus módon ugyanazokra a polgári jogi alapelvekre hivatkoznak, amelyeket a Iordache-bizottság is ürügyként használt fel a független igazságszolgáltatás tönkretételére" - fogalmaz az USR közleménye, hozzátéve, hogy az alakulat számára a Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű alkotmánymódosítási kezdeményezés az egyetlen paktum, amelyet elfogad és támogat. 

Călin Popescu-Tăriceanu egy csütörtöki Facebook-bejegyzésben azt írta, a Romániában dúló "totális politikai háború" közepette az ország nincs felkészülve arra, hogy átvegye az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. A kisebbik kormánypárt elnöke szerint tévednek azok, akik úgy gondolják, hogy az európai vezetők megértéssel nyugtázzák majd, hogy az EP-választások évében, 2019-ben, a bukaresti politikusok háborúznak egymással, ezért úgy véli, kivételesen fontos az igazságszolgáltatásról szóló paktum megkötése, amelyet az ALDE javasolt. „Ezt a figyelmeztetést a tizenkettedik órában intézem a politikusokhoz, elsősorban Románia elnökéhez és az ellenzéki pártok vezetőihez" - írja bejegyzésében a kisebbik kormánypárt elnöke, aki szerint a politikai pártoknak szavatolniuk kell, hogy nem ismétlődhetnek meg a hírszerzés és az igazságügyi intézmények közötti titkos együttműködési megállapodások nyomán elkövetett visszaélések, valamint azt, hogy nem sérülnek az állampolgárok jogai. 

Kimaradt?