Baleseti statisztikák: hét „halálút” van Romániában

Minden országban vannak veszélyesnek minősülő utak, ahol az átlagosnál több közlekedési baleset, haláleset történik. Románia sem kivétel: az országban a baleseti statisztikák szerint hét ilyen út létezik,

A román rendőrség statisztikái szerint az utóbbi tíz évben Romániában több mint százezer közlekedési baleset történt – évi átlagban tízezer –, ezek huszonkétezer halálos áldozatot követeltek, a súlyosan megsérült személyek száma pedig meghaladta a nyolcvannyolcezret.

DN1: közel ezer halott

A statisztikák szerint a legveszélyesebb a DN1-es jelzésű út, amely Bukarestből a borsi román-magyar határhoz vezet, Ploiești-en, Brassón, Nagyszebenen, Gyulafehérváron, Kolozsváron és Nagyváradon áthaladva. Ez az út egyébként a legzsúfoltabb, a legveszélyesebb pedig Ploiești és Brassó közötti, Brassó megyei szakasza.

A DN1-en az utóbbi tíz évben 987 személy halt meg. A gépkocsivezetők szerint a balesetek számát jelentősen csökkenteni lehetne, ha az illetékesek megfelelő berendezések felszerelésével megakadályoznák, hogy a gépkocsivezetők a forgalommal szemben közlekedjenek, illetve amelyek megakadályoznák, hogy a szemben jövő gépkocsik fényszórói elvakítsák a sofőröket.

Csupán az idei év első hat hónapjában a DN1-es országúton, és kizárólag Brassó megye területén hatvannégy igen súlyos baleset történt, ezek hat halottal jártak és 28 súlyos, illetve 71 könnyebben sérült áldozatot követeltek.

DN7: évi háromszázhatvanezer jármű

A „halálutak” listáján a második helyen a Bukarestből Pitești-re vezető, majd az Olt völgyén végig haladó, DN7-e jelzésű út áll. Van egy leágazása is, amely Curtea de Argeșen keresztül a Transzfogarasi út felé vezet. Az utat a DN1-es Erdélybe vezető változatának is tekintik. Az országúton éves átlagban több mint 360 ezer jármű halad végig.

Az utóbbi tíz év során a DN7-esen közel 2000 súlyos közlekedési baleset történt. A halálos áldozatok száma meghaladta a 800-at. Az illetékesek által a legveszélyesebb szakaszon mentén felállított figyelmeztető táblák nem jártak a várt eredménnyel.

DN6: beletaposnak a gázba

A DN6-os országúton szintén igen nagy a gépjárműforgalom. A Bukarestből kiinduló, 640 kilométeres út a magyar határ felé halad, Alexandriát, Craiovát és Temesvárt érintve. Csupán 2017-ben 87 halálos áldozatot követeltek ezen az úton a gépkocsibalesetek, az idei év első hat hónapjában pedig 43 személy halt meg. A halálos áldozatok száma az utóbbi tíz év során megközelítette a nyolcszázat.

A legveszélyesebb útszakasz a Dolj megyei Tatomirești mellett van, ahol az út négysávossá válik, a gépkocsivezetők ezért jobban belelépnek a gázba, és nem vetnek számot azzal, hogy ebben a térségben igen veszélyes kanyarok vannak, a megengedett sebesség óránkénti 50 kilométer.

E574: a „fatális” öt kilométer

A Craiovát Pitesti-tel összekötő, 574-es európai útszakaszt (E574) szintén a halál útjának lehet nevezni. Legveszélyesebb szakasza Craiova és Slatina között húzódik. Ezt a szakaszt nemrégiben felújították, az út tehát nagyon jó, ezért a gépkocsik nagyobb sebességgel közelednek itt, igen gyakran túllépve a megengedett sebességet.

A Craiova és Slatina közötti út esetében van egy alig öt kilométeres szakasz, ahol az idei év elejétől számítva 8 súlyos baleset történt, 14 ember halálát okozva. A Craiova-Pitesti közötti országúton az utóbb tíz év során több mint 700 személy vesztette életét.

DN2A: kisebb forgalom – több baleset

Meglepőnek tűnhet, de a Fekete-tenger tenger vezető utakon a legtöbb baleset nem az A2-es autópályán történik, hanem az Urziceni-en, Slobozián és Hârsován átvezető, Konstanca felé haladó országúton (DN2A). Ezt az utat sokan éppen azért használják, mert tartanak az A2-es autópályán a balesetveszélytől.

A közlekedési rendőrség adatai szerint azonban a DN2A-es jelzésű úton harminc százalékkal több baleset történik, mint az A2 autósztrádán, jóllehet a forgalom húsz százalékkal kisebb, mint az autópályán. Az országúton az utóbbi tíz év alatt a balesetek közel 500 halottat követeltek, elsősorban a havasalföldi szakaszon.

Újabb balesetveszélyes európai utak

Igen sok áldozatot követel minden évben a Bukarestből Buzăun, Foksányon át Bacăuba vezető országút (DN2). Az E85-ös néven is ismert út azzal vált nevezetessé, hogy itt a legfegyelmezetlenebbek a gépkocsivezetők. A balesetek legfőbb okát a szabálytalan előzések jelentik. Évi átlagban 40-60 halálos áldozatot követel ez az út, az utóbbi tíz évben közel 500 személy vesztette életét itt.

A Iași-t a DN2-es jelzésű úttal összekötő 583-as európai (E583) európai utat úgyszintén a halál országútjának nevezik. Legveszélyesebb szakasza Roman városának térségében van. Az utóbbi tíz évben 174 személy halt meg ezen az útszakaszon. Ennek ellenére az utóbbi évtizedben ennek az útnak az esetébenaz illetékesek semmilyen intézkedést nem tettek a halálos balesetek elkerülése érdekében.

Kapcsolódók

Kimaradt?