Sertéspestis-gyanús disznókat ajándékozott el egy Călărași megyei gazda

Gyanús körülmények között elpusztult három állata, és mielőtt az állategészségügyi hatóságok megállapíthatták volna a halál okát, a Călărași megyei gazda szétosztott 70 disznót az emberek között. 

A történet úgy kezdődik, hogy egy călărași-i gazda bejelentette a megyei állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóságnál, hogy gyanús körülmények között elpusztult egy 300 kilós kocája. A hatóság felszólította a gazdát, hogy vigye be az állat tetemét, hogy a szükséges vizsgálatok elvégzése után kizárhassák az afrikai sertéspestis esetét és ezzel megmenekülhessen a gazda többi - mintegy 70 - disznója. A gazda betette az állatot a kocsija csomagtartójába, és elhajtott velük az állategészségügyi hatósághoz.

Igen ám, de az eredmények megérkezése előtt a disznófarmon két másik sertés is megdöglött, amelyeket a bepánikolt gazda immár nem jelentett le, hanem megpróbálta elégetni őket.

Attól való félelmében, hogy a farmján sertéspestis góc ütötte fel a fejét és a hatóságok emiatt leölik az állatait, a férfi úgy döntött: a még életben maradt disznóit szétosztogatja az emberek között. „Ki hallott ilyent? Inkább adott volna az embereknek időzitett bombákat. Azonnal közbe kellett volna lépnie a hatóságoknak, a rendőrség és a katonaság bevetésével és meg kellett volna akadályozni az állatok és a hús elszállítását. A beteg disznókat pedig el kellett volna pusztítani” – fogalmazott Sorin Minea, a Romalimenta igazgatója az Antena 3 televízióban az esetet kommentálva.

Kapcsolódók

Kimaradt?