FRISSÍTVE - Újabb részlet derült ki a nagyváradi tűzesetről

Rövidzárlat miatt éghetett le a nagyváradi görögkatolikus püspöki palota szombat éjjel. FRISSÍTÉS1: Már vizsgálják a lehetséges okokat. FRISSÍTÉS2Egy helyi fiatal tüzet észlelt az épületet érő tragédia előtt.

A Digi24 írja: egy kolozsvári férfi filmezte le kevéssel a tűzeset előtt, szombaton este 20 óra 53 perckor, hogy az épület homlokzatán villognak a fények, rövidzárlat van.

A férfi maga is úgy osztotta meg a videót a közösségi oldalon, hogy ez a rövidzárlat okozta a tűzesetet, bár ezt nem tudni biztosan. 

FRISSÍTÉS1: Vasárnap reggel már vizsgálták a tűz lehetséges okát, tudtuk meg Camelia Roşcától, a Körösvidéki Katasztrófavédelmi Felügyelőség szóvivőjétől. A vizsgálat nyomán hétfőre várható eredmény. A szóvivő elmondta, egyelőre semmilyen lehetőséget nem zártak ki, miután mindent alaposan átvizsgálnak, tudják majd megmondani, hogy milyen okból gyulladt ki az épület, és milyen körülmények segítették a tűz terjedését.

Camelia Roşca megerősítette, hogy sérültje nem volt a tűznek, illetve sikerült megakadályozniuk, hogy a földszinten is pusztítsanak a lángok. A szomszédos épületekben sem keletkezett kár. Az oltásban több mint száz tűzoltó vett részt, Sorin Caba parancsnok vezetésével, és 12 tűzoltóautót vezényeltek ki a helyszínre.

Vasárnap reggel magunk is láthattuk, hogy még dolgoztak a tűzoltók a nagyváradi görög katolikus püspöki palota oltásán. A Szent László (ma Unirii) tér felé közeledve még érződik a füstszag, s halvány füstöt láttunk szivárogni az épület Pavel utcai sarkán, az egyik tűzoltóautót oda is vitték, majd felemeltek egy tűzoltót, aki vízsugárral locsolta a tetőt, ahonnan füst szivárgott. Meglepő, hogy bár az emeleti ablakokon át látszik a pusztulás, az épület fala szinte meg sem kormozódott. A bejáratot lezárták, a tűzoltók mellett rendőrök is a helyszínen vannak, és sok a kíváncsiskodó is.

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal Facebook-oldalán közzétette, hogy a püspökséggel egyetemben hétfőn közös bankszámlát nyitnak, amelyre a palota újjáépítéséhez várnak majd felajánlásokat, az önkormányzat maga is részt vállal ebben.

FRISSÍTÉS2: A bihon.ro információi szerint egy helyi fiatal szombat este 20:45-kor értesítette a hatóságokat az 112-es telefonszámon , hogy az épület közelében tűzre kapott egy utcalámpa kábele. A fiatal szerint a tűzoltóság nem szállt ki a helyszínen, pedig a helyi rendőrség is értesítette őket. A beszámoló szerint 20-30 percen át a közelben maradt, és miután esni kezdett az eső, a tűz elállt, hazament. Otthon látta már, hogy az épület nem sokkal később lángokra kapott.

Mint azt korábban megírtuk, éjjel fél egy körül sikerült eloltani a nagyváradi görögkatolikus püspöki palotánál keletkezett tüzet. Az épület leégett, áldozata nem volt a lángoknak. A tűz 21.30 óra körül keletkezett, a lángok erőteljesen csaptak fel az épület tetőszerkezetén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?