Antal: autópálya helyett cirkuszt kapnak az emberek

A székely zászló elleni médiacirkusszal a valós problémákról próbálják elterelni a figyelmet, véli Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, aki csütörtöki sajtótájékoztatóján kifejtette: ijesztő volt azt látni, ahogy a magyar közösséget ilyen méltatlan médialincselés érte, és ahogy ezt az akciót az Antena3 televízió irányítja.

A politikus szerint mindeközben kevesen vették észre, hogy Dan Şova, az országos fejlesztési projektekért felelő tárca nélküli miniszter bejelentette: nincs pénz az erdélyi autópálya megépítésére. A székely zászlós ügy többek között arról szól, hogy az erdélyi emberek autópálya helyett cirkuszt kapnak az új román kormánytól – mondta Antal Árpád.antalarpad

„Nagy ünnepre készül Románia, öt év múlva ünneplik az egyesülés 100 éves évfordulóját, amikor meg kell húzni a vonalat, és megnézni, mit nyertek az erdélyiek, magyarok és románok azzal, hogy román fennhatóság alá kerültek. Valójában nem nyertek semmit, csupán kiszipolyozták az erdélyieket, és elvitték pénzüket Bukarestbe, és ott építettek autópályákat. Legyen világos, az 1918 december 1-én tett ígéretek nem avulnak el, azokat 100 év után is be kell tartani" – mondta a sepsiszentgyörgyi elöljáró, aki nem érti, mi zavarja a románokat a székely zászlóval kapcsolatosan.

A székelyzászlós üggyel a román hatalom a magyar közösség megfélemlítését célozza, hogy ne merjenek részt venni a március 10-i marosvásárhelyi autonómiatüntetésen – jelentette ki csütörtököni az MPP háromszéki elnöke. Kulcsár Terza József üdvözölteTamás Sándor Kovászna megyei RMDSZ-elnök bejelentését, hogy részt vesz a tüntetésen, és ígéretet tett, hogy mozgósítani is fog. „Mondtuk, hogy nem választási kampányban kell az autonómiáért tüntetni, most viszont kampányon kívül egységesen kell fellépni a közös cél érdekében”, mutatott rá Kulcsár Terza József.

„Számomra az alkotmány legfontosabb előírása a szabadság", mondta Antal Árpád, aki szerint a székelyföldiek nem korlátozzák senki szabadságát azzal, hogy saját szimbólumaikat szabadon használják. „Szabad Európában nem mondhatja meg senki, hogy hol használhatjuk jelképeinket, és az is elfogadhatatlan, hogy az Európai Unióban hivatalos a magyar nyelv, de szülőföldünkön nem az" – fejtette ki a háromszéki politikus.

Antal Árpád a Facebook-oldalán mozgalmat indított azzal, hogy magyar, román és angol nyelven a székely zászló használatára buzdított. „Arra kérem barátaimat és ismerőseimet, hogy a székely zászló körül kialakult méltatlan médiacirkusz elleni tiltakozásként tegyék ki borítóképnek a székely zászlót! Ne engedjük, hogy tagadják a létünket, ne engedjük, hogy rongydarabnak nevezzék nemzetünk zászlaját! Hajrá székelyek, hajrá Székelyföld!” – írta oldalára Antal Árpád.

Kimaradt?