Megfélemlítés

Merényletet követtek el Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen Nyitrabányán. A kormányfő sérülése súlyos. Akárcsak a szlovákiai társadalom állapota.

Az EP-választások előtt zűrzavaros időket él át Szlovákia. Vészterhes előjelek előzték meg a nyitrabányai merényletet.

Múlt héten Szlovákia-szerte számos iskolában volt bombariadó, a rendőrség szerint valószínűleg kibertámadás történt. 1500 iskolát és óvodát érintettek a fenyegetések, majd bankokban és elektronikai szaküzletekben is bombariadók voltak, robbanószert sehol sem talált a rendőrség.

„Külföldről érkezhettek a múlt heti, országos méretű bombafenyegetések. Egyelőre nem tudjuk kijelenteni, hogy az orosz titkosszolgálatok állnak-e mögötte, vagy más titkosszolgálatok” – mondta a kormány mai ülésén Pavol Gašpar, a Szlovák Információs Szolgálat igazgatóhelyettese, még a merénylet elkövetése előtt. „Ébernek kell lenni és figyelni az ilyen eseteket (...) A megfélemlített társadalmat könnyebb irányítani. Talán ez az egyik oka annak, ami zajlik” – jegyezte meg Gašpar.

Pár perc múlva dördült el a fegyver, amely megsebesítette a miniszterelnököt. Állapotáról ellentmondásos hírek érkeznek. A kormány szerint Fico válságos állapotban, életveszélyben van. A Denník N napilap úgy tudja, hogy a kormányfő nincs életveszélyben: gyomor- és végtagsérülést szenvedett el, a besztercebányai kórházba szállították.

Az elkövetőről annyit tudni, hogy egy 71 éves lévai férfi, akinek volt fegyvertartási engedélye.

A társadalmi megosztottság, a gyűlöletbeszéd vezetett el a gyilkossági kísérlethez. A gyűlöletbeszéd átfolyik a merényletet elemző politikai kommentátorok véleményén is. Van, aki magát Ficót hibáztatja a történtekért, mintegy azt sugallva, hogy így jár az, aki az európai értékek ellen hadakozik, aki Moszkvához dörgölődzik.

Mikor jutunk már – illetve ismét – oda, hogy a politikai véleménykülönbség nem lehet az erőszakos cselekedetek, megoldások oka. Mikor jövünk rá arra, hogy a politikai leszámolások súlyos társadalmi traumát okoznak.

„Az ország miniszterelnöke elleni támadás, bármilyen nézeteket valljunk is, egyben az állam elleni támadás – mondta az SaS elnöke, Branislav Gröhling, aki nyugalomra intette a társadalmat. A társadalomban felgyülemlő gyűlölet olyan borzalmakhoz vezethet, amit most látunk. Az helyes, hogy eltérő politikai nézeteket vallunk, de ezekről a parlamentben lehet eszmecserét folytatni.”

Az elmúlt hetven évben a klasszikus európai államnak sikerült valami egészen hihetetlen dolgot véghez vinnie: a saját belső világában békét teremtenie, az önbíráskodás középkori szokását kiküszöbölnie.

A nyitrabányai merénylet arra figyelmeztet, hogy nem véglegesen. A középkor, a fasizmus árnyai ránk borulnak. Megölhetik a testet és a lelket is, ha nem vigyázunk a törékeny demokráciára. Ha éppen a demokrácia nevében fordítjuk el a fejünket a demokrácia ellenes cselekedetekről.

(Nyitókép: NextaTV X-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?