Ady András: Sorbanállás Moszulért

Moszul körül körülbelül hét hadosztálynyi erő kering egyre szorosabbra vonva az ostromgyűrűt, s bár ettől minden stratéga optimistán láthatja a város bevételének lehetőségeit, a helyzet teremtette koalíció elég ingatag, s kérdés: ha az ISIS-t kikapcsolták, a soknemzeti, nemzetiségi és vallási egység mennyire hull szét.

Bashika-bázis Moszul közelében török kézen van, hivatása nem csak az, hogy beleszólás-logisztikát adjon egy iraki szerepléshez, de védi a török-iraki határérdekeket is. Massoud Barzani a Kurdisztáni Regionális Kormány (KRG) feje le-le akar mondani, mandátuma rég lejárt, állandóan hosszabbítja, s a látszólag összetartó és mindenképp ISIS-ellenesen hatékony kurd képződmény belülről hajszálreped: a KRG, a Talabani család, a PUK (Patrióta Unió) és a GORAN (Változás) között. A törökök Moszulba, vagy a hosszú úton fognak eljutni (a Tigris völgyén), vagy a rövid déli úton, kurd területeken át, ha a kurdok engedik ezt. Tizenegy iraki speciális zászlóaljról van szó, szunni törzsi és paramilitáris erőkről, kurd-pesmergákról és keresztény meg kaskai-milíciákról (az észak-keleti vonal), síita népi mobilizációs erőkről (al-Shaabi) az északi és déli főleg rurális részek lezárásáért, de a nyugati sivatagos részek ellenőrzésére is.

Bagdad láthatóan – és legalább most – igyekszik minden szereplőre figyelni, mintha tanult volna az eddigi „oszd meg és uralkodj” elmélet iraki verziójának csődjéből, ám van két csoport, melyekre ezentúl több figyelmet kell áldozni: a jazidi harccsoportok, illetve a volt Baath-káderek és moszuli holdudvaruk. A Szindzsár-vidék megszerzését elméletileg a 2003-as amerikai előretörés által megpuhítva akarta a KRG, több pesmergát küldött oda, s mentek a PKK (kurd munkáspárt) elemei is. 2014-ben a pesmergák visszavonultak az ISIS elől, a PKK a környéken maradt, s menekülési korridort nyitott a Szindzsár hegységtől. Innentől a PKK a jazidik kedvence, a pesmergák kevésbé, s a jazidi népirtás megállítása óta az iraki, de főleg moszuli képlet fontos alkotóelemei a Szindzsár Ellenállási Egységek és a szindzsári női harcegységek, a jazidik ott akarnak lenni Moszulnál.

A másik csoport, mellyel számolni kell a Baath-képviselet. Amerika bevonulásával a szaddámi politikai alakulat non grata lett, üldözése fokozódott is, a purifikálás csak az ISIS 2014-es moszuli sikere után állt le.

Igen ám, de az ISIS városba jutását pont a Baath-hálózat segítette, amely pragmatikus és szekuláris képződményi mázával könnyedén átlépett az ISIS uralom borzalmain. Egy moszul utáni képletben mindenképp számítani kell erre az összetevőre, a városba való visszatérési terveikre, elképzeléseikre a civil életől, ahogy az országos beolvadásba és feloldódásra is.

Mondják: Irak túlélése azon múlik, mennyire lesz etnikailag és vallásilag befogadó, meg politikailag multifunkci, s ezt tennie kell miközben szűr mindent, ami valaha terrorszervezet volt és még lehet, ami a szélsőségesség kiegészítő-kisegítője lehetett és lehet még. No de hogyan?

Fotó: ocdn.eu

Kimaradt?