Ady András: Egy kiugrás, sok kérdés

Mihail Szaakasvili lemondott Odessza-régió kormányzói posztjáról, s szinte azt írtam, nem tudni hova tűnt el, de felbukkant egy vadiúj ukrán párt élén (Új Erő, de az elnevezés még változhat, hisz van egy demokratikus szövetségi és egy Új Hullám-komponense is), amelyhez most lélekszakadva keresi a személyzetet, a voksolókat, de az infrastruktúrát is.

De vajon miért mondott le az az ember, akitől maga Porosenko államelnök várta az odesszai ukrán csodát, amelyet majd példaképül állíthat minden település elé Ukrajnában? Csak nem ijedt meg, hogy mennyire nem működik az, ha az őt megtagadó (persze csak a kormányzati rész és politikum egy része) Grúziába, ahol perek halmaza várja, esetleg egy kis börtön-ígéret, nem ér el a keze. Annyira nem ér el, hogy Odesszából képtelen volt irányítani az Egyesült Nemzeti Mozgalmat és az vesztett a Grúziai Álommal szemben... És annyira nem, hogy felvetődött (ismét, nem csak az odesszai kezdéskor), hogy hazatér rendet rakni halódó Mozgalmába, hiszen azonnal elkapnák.

Tényleg elkapnák a volt kormányzót, az ukrán állampolgárt? Talán Szaakasvilinek valamiért le kellett mondania, vagy lemondatták. Avagy lemondatás előtt még kiugrott, hogy arcot mentsen. Nem tudni, de furcsa, hogy az egykori kijevi egyetemi évekbeli haver, az államelnök Porosenko, ejtette kedvencét, akit pedig azért hozott az ország egyik leginkább robbanékony városába, hogy rendet teremtsen. Ahogy például hatalmi ciklusa elején-, annak a feléig, Mihail elég sikeresen rajta tartotta a kezét az otthoni, a grúziai korrupción, hatalmi visszaélésen, politikai-üzletköri-bűnszövetkezeti összefonódásokon is.

Lehet, hogy elvégezte azt a hamari arcfelvarrást, amire szükség volt azután, hogy a nagy européer Odesszában pro-orosz emberek éghetnek benn egy épületben? Nem hiszem. Szaakasvili nagyobb tervekkel fogott neki a megbízatásának! A nagy tervek után viszont kevés sikerről lehet hallani, hiányzik például az Odessza-Reni gyors út, a kikötői vámügyintézés modernizálása/egyszerűsítése, a vámhatóság vezetésére sem írták ki a megígért nyílt vizsgákat, és a teljesen új odesszai reptérnek mindmáig hiányzik az elektronikus-vámrendszere.

Lehet, hogy ilyes csúszásokért is meneszthető egy Szaakasvili kaliberű vezető? Vagy inkább más a baj? Ha az volt a szerepe, hogy az oroszokkal jóban lévő, és semmiképpen nem nemzeti, de a saját gesztenyével elfoglalt Igor Kolomojszki oligarchát kibillentse mindenható hatalmából, úgy a Szaakasvili-tisztogatás hatékony volt. Ha igaz a kósza infó, miszerint szerepe volt Jacenyuk miniszterelnök bukásában is, meg abban, hogy most a kormány általában Porosenkovnyikovokból áll, szerepe szintén sikeres.

Ígért neki az elnök valamit, tán egy kis miniszterelnökséget? De akkor miért Hroiszman a miniszterelnök – s ha már így van, akkor mennyire barát a régi barát Szaakasvili, vagy mi mást ígértek neki, hogy kiugrott és saját pályára állt?

Szaakasvilit Donald Trump is reformerként méltatta, Porosenkót viszont nem méltatta sehogy. Végül pedig: milyen gyorsan képes összerakni egy pártot, és milyen hamar lesznek parlamenti választások?

Kimaradt?