Krebsz János: Vízügy

Kövér László, a magyar parlament elnöke katasztrofális hibának tartja a sorkötelezettség megszüntetését, és szerinte sokkal nehezebb lesz visszaállítani, mintha meg se szüntették volna annak idején, 2004-ben.

Sokféle az akadály, láttuk már fél évvel ezelőtt is. A menekültáradat, amely katasztrófával fenyegette országunkat, csak kerítéssel és élőerővel volt elterelhető, és a magyar hadseregnek ebben a feladatban oroszlánrészt kellett vállalnia. Egyrészt ők építették a kerítést, másrészt be kellett segíteniük a határvédelmi szervek működésébe. Kevesen voltak (állítólag a NATO kötelezettségünk GDP arányos költségeinek csak a felét fordítjuk honvédelemre, de ez nem ide tartozik), törvényt is kellett módosítani a hadsereg bevethetősége céljából, és a kettős feladat határidős szorítására ráment szegény Hende Csaba honvédelmi miniszter.

A házelnök verbális aktivitása figyelemre méltó hullámokat vet a magyar nyilvánosságban, a születésszám optimális növelésétől, a nők életcéljának meghatározásáig mindenre kiterjed a figyelme, neki köszönhetjük, hogy az országház épületén nem lengedez EU zászló, ellenben székely igen. A hadsereg pedig igenis jó lenne. Igény van rá. A fiatalok egy része vonzódik a militáns formák és szertartások irányába, gondoljunk csak a többször betiltott, mégis folyton feltámadó gárdára. Sőt, nem feledjük, hogy a nyáron a Betyársereg nevű alakulat önkéntesen elindult megvédeni az országhatárokat a migránshadak seregétől, de eltévedtek az Alföld bonyolult domborzati viszonyai között.

A szakirodalom szerint (a fejlettebb országokban) véget ért a hadkötelezettekből felálló honvédelem ideje, a mai hadviselés inkább a nagyon jól kiképzett és megfizetett profi hadseregek fejlesztésének korszaka, nem is beszélve arról, hogy, megintcsak szakvélemények szerint, a jelenleg hadköteles korban lévők huszonöt százaléka lenne alkalmas fizikailag és mentálisan elviselni a sereg kihívásait.

Kövér László is látja elképzelése gyenge pontjait, ki is jelenti, hogy a sorkötelezettség csak meggyorsítaná a hadkötelesek külföldre távozását. Éppen ezért csak úgy lenne értelme, ha egész Európa egyszerre lépné meg ezt az életfontosságú lépést.

Ebben az újbeszél kommunikációban, amit a Fidesz oly professzionális módon művel, ez az a pont, ahol elcsodálkozik a gondolkodó ember. Kövér László, Fidesz-alapító ősatya, elfeledve, hogy milyen karakteres véleménye volt – saját bőrön megtapasztalt élményanyag nyomán – egykor a sorkatonai szolgálatról, a jelenlegi közhatalmi pozíciójából európai szintű javaslatot tesz a visszaállításra. Mindkét kijelentés kelet-európai abszurd. És közben mond egy racionális, értelmes mellékmondatot, mely szerint látja, hogy a munkaképes, értelmes fiataljaink áramlanak a nagyobb távlatokat, boldogulást biztosító országokba, és a hazafias honvédelem kötelezettsége csak felgyorsítaná ezt a folyamatot.

Olyan ez, mint a vízügy. Egész Európa a vízgyűjtő terület, és mi vagyunk a medencében. Nálunk folyik össze minden. Románia felől fenyeget a ciános technológia, Ukrajnából komplett szeméttelepeket hoz az áradás, Szlovákia elterelte a Dunát saját területre, és a menekültválság kerítésépítő időszakában, amikor kicsit megromlott a viszonyunk Horvátországgal, akkor két népi konteó terjedt a vidékünkön: a horvátok akkora víztárolókat építettek a Dráván, hogy: (a) egyszerűen elveszik tőlünk a folyót, illetve (b) egyszerre megnyitva a víztározókat, árvizet bocsátanak Somogyra és Baranyára.

Együtt kellene működni mindenkivel a közös kérdésekben, és nekünk legendásan rossz a viszonyunk minden szomszédsággal.

És még nem beszéltünk a menekültek áradatáról, amely, mint a víz, azonnal megkeresi az útját, ha valahol gáttal találkozik. Amíg csak egy ország épít kerítést, addig az áradat talál alternatív útvonalat. Ha mindenki kerítést épít, akkor valahol gátszakadás lesz.

Fotó: Fortepan

Kimaradt?