Krebsz János: Szomorú várakozás

Nem, még nem tudok semmi konkrétat. Nem, semmiféle tervezet nem kering szakmai egyeztetéseken. Nem, még nem szólaltak meg az ügyben azok, akik eldöntöttek már sok mindent.

Arról van szó, hogy a magyar közoktatás lejtőre van téve. Legendásan okos nemzet vagyunk, szívesen nyerünk mindenféle diákolimpiákat, és nagyon tudunk dicsekedni a Nobel-díjasaink számával, meg a csavaros észjárásunkat dicsérő feltalálók sorával. Ezzel szemben egyre rosszabbak az általános műveltséget, képzettséget, nyelvtudást mérő mutatóink. (Ezek általában fordított arányosságot mutatnak a szegénységet mérő adatokkal, de erre hivatkozni már politikai demagógia, miközben igaz, tény.)

Jelenleg a tanulók körülbelül kétharmada jár középfokon érettségit adó képzésbe, s egyharmada tanul szakmát az általános iskola után. Orbán Viktor és még néhány politikus arról beszélt már többször, hogy ezt az arányt meg kellene fordítani. Szó szerint idézve a miniszterelnököt: „Jó munkások, nem közepes gimnazisták kellenek”, valamint: „a munkaerőpiacon egy jó szakma akár többet is érhet, mint az érettségi vagy a diploma.” Akár egyet is érthetnénk.

És nézzük a tényeket:

A GDP oktatásra fordított százalékának tekintetében Európában az utolsók között kullogunk.

Nálunk 18-ról 16 évre csökkent a tankötelezettség, négyről három évre a szakképzés, az egyetemeken radikális létszámcsökkenés következett be.

A jövő év még parlamenti vita alatt lévő költségvetése lényegesen alacsonyabb összeget tervez közoktatásra, mint amennyi volt az idén.

Várhatóan a középfokon beálló változásokon fognak spórolni.

Ami a legszomorúbb az egészben, hogy senki nem mond semmit. Valahol egy fejben összeállt a terv, a beavatottak köre jogi formulába fogalmazza, majd egy képviselő úgynevezett salátatörvényben a parlament elé terjeszti, a kétharmad megszavazza. És azután ez lesz az életünk. Ez a demokrácia pillanatnyi magyar definíciója. A legvadabb találgatásokkal próbáljuk a hatalom szándékait kifürkészni. Korlátozottabb a képzeletünk, mint a demokráciánk végrehajtó apparátusáé. Bezárnak iskolákat? Elbocsátanak tanárokat? Adminisztratív intézkedésekkel beterelik a szakmunkásképzésbe azokat, akik gimnáziumban szerettek volna továbbtanulni?

Hát mi lesz ebből, tekintetes úr?

Természetesen Amerikából küldtek pénzt, hogy ezt a cikket megírjam, burkoltan dicsérve benne a szoclib kormányok oktatáspolitikáját. Lényegében azt a pusztítóan konzervatív liberális alapelvet képviselem, hogy az állam minél kevésbé szóljon bele a polgárai életébe. Hadd döntse el a szülő meg a gyermek, hogy milyen iskolába akar iratkozni.

De bízhatunk abban, hogy nagyon sokan egyetértenek a miniszterelnök úrral, és a közoktatásra igenis nagyon ráfér már egy fegyelmező rendrakás. Mi is milyen jó becsületes magyar felnőttek lettünk, pedig…

Fölmondhatjuk itt az összes oldal propaganda szövegeit: a tények és a kérdések attól még maradnak.

Kimaradt?