Krebsz János: Perpetuum mobile

Föltaláltuk. Ezt is mi.

Magyarország jobban teljesít, jobb, ha belenyugszik ebbe mindenki. A Nemzeti Együttműködés Rendszere létrehozta az európai hagyományokon nyugvó önjáró demokráciát, amely működő örökmozgónak tekinthető. Ugyebár örökkön mozog, ami emberi léptékkel fölfoghatatlan, mert mi végesek vagyunk a teremtésben; és egyszeri elindítás után nem igényel külső beavatkozást az örök körforgás fenntartása. Sok kísérletező embernek beletört ebbe a kihívásba a kisbicskája, ráment az élete, s kishitű gondolkodók (afféle materialista hitetlenek, jellemzően a kommunista és szocialista pártok körül gyülekeznek) kijelentették, hogy márpedig a perpetuum mobile megvalósíthatatlan, ellenkezik a természet törvényeivel. De mi megcsináltuk!

Egy okos blogger kiszámolta, a bajai időközi választások tarifáit átlagolva, a tűzifát forintosítva, az aktivisták tevékenységét hozzáadott értéknek tekintve, hogy körülbelül három milliárd forintból megvásárolható a legszegényebb tíz százaléknyi választópolgár voksa országosan. Ha és amennyiben célzatosan és tervezetten azokban a választókörökben vetjük be ezt a csodálatos eszközt, ahol billenékenyebb a várható eredmény, akkor duplázható vagy triplázható a hatékonyság. Azokkal itt nem kell számolni, akik eleve hasznos hülyék, és hitből elégedettek a rendszerrel, s adják a voksukat.

Az ugyebár nyilvánvaló, hogy a KÖZGÉP egy-két közepes EU-s beruházás (út- vagy vasútépítés) során megtermeli ezt a rongyos három milliárdot fölösen is, még jut óriásplakátra (szintén KÖZGÉP /Simicska/ érdekeltség), valamint a sajtó és a média papagáj-kommandóinak sem kell száraz kenyéren és vízen tengődni.

A Fidesz-közeli cég beleteszi a rendszerbe a három milliárdot, ezzel sima baba a választások megnyerése, és akkor van megint négy év, amelyben mi nyerjük a közbeszerzéseket, mi tartjuk láncon a hasznos hülyéket, áldozunk a demokrácia és a kultúra látszatára, és építjük a stadionokat. Három-négy milliárd forint aprópénz ahhoz képest, amennyi kinyerhető a rendszerből.

És attól sem kell tartani, hogy a következő választásokig esetleg csökken azoknak a szegény embereknek a száma, akik a segélyen kívül csak erre a bevételre számíthatnak.

(A Vélemény rovatban megjelent írások nem feltétlenül a szerkesztőség véleményét tükrözik.)

Kimaradt?