Kuszálik Péter: Valakik valamit mindig el…nak

Furcsa város ez a Marosvásárhely, helyesebben furcsa emberek lakják.

A 19. században olyan divat járta, hogy a városi tanácsba a legtöbb adót befizető száz embert is bevették. Ha hiszik, ha nem, voltak olyanok, akik a keresményeik alapján kiszámított adónál jóval többet fizettek be, csak hogy részt vehessenek a város vezetésében. A korabeli lapok azon élcelődtek, hogy felszökött a magántanítók száma és keresménye, mert az új tanácstagok írni-olvasni tanulnak… Khm.

A lakók – a ’civil szféra’ – pedig roppant konzervatív volt; amikor a vezetékes víz bevezetéséről esett szó, akkor hevesen ellenezték, mondván: elegendők az artézi kutak.

A 21. században annyit változott a helyzet, hogy rengeteg az autó és a városi tanács tagjai bunkofonnal társalognak. Egy példát mondanék. Néhány évvel ezelőtt a Somi oldalába valamilyen turbó-sztereó szánkópályát terveztek, a városi tanács jóváhagyta, ha jól emlékszem 180 ezer eurót belefeccöltek, oszt’ egyetlen vasárnap működött, mert akkor vasárnapra esett a tél.

A sok-sok lusta autós a munkahelye vagy a lakása ajtaja előtt akar parkolni. Egyebütt már kitalálták az ebből eredő káosz megfékezését: a garázsokat a föld alá, vagy emeletes épületekbe rejtik. Kicsiny, de zsúfolt városunkban elkezdtek építeni egy mélygarázst, az építkezést félbe hagyták. A helyén szúnyogbölcső van. Ki a gazdája? (Meg a roskadozó újságos bódéknak?!)

A város hihetetlenül zsúfolt, az átmenő forgalom pedig továbbra is a városon keresztül halad. Nem a főtéren, ’csupán’ a városon, azokon az utcákon, ahol a parkoló járművek miatt általában csak egy sáv járható. Támadt egy ötlet, hogy Nagyernye és Jedd között építsenek egy terelőutat a Cinege-tető és a Németkalap közötti részen (esetleg közelebb az Állatkerthez), de ezt a civil szféra üde lápjain sertepertélő sötétzöldek megtorpedózták, mondván, hogy 1. egyetlen fát sem engedünk kivágni, 2. biztosan nagy telekspekuláció és villaépítés lesz ebből, azt pedig nem tűrhetjük.

Az elv, miszerint fát nem szabad kivágni, csodálatos, de néha muszáj kivágni. S előfordulhat, hogy öt hektár erdő (és 140 hektár falomb) feláldozásával a városban kisebb lesz a forgalom. S tekintve, hogy pillanatnyilag az autók a második helyen állnak légszennyezés tekintetében, igazán meg lehetne fontolni a dolgot.

Emlékezetem szerint Örökös Polgármesterünk dobta be a féktelen ötletet, hogy a Jeddi út és a megyei kórház közötti út lenne az áthidaló megoldás. Mire lenne megoldás? – kérdem én. A zsúfoltság csökkentésére semmiképp. Olvasom az újságban, hogy a városi tanácsülés jóváhagyta a „Jeddi út és a megyei kórház közötti út megépítéséről szóló határozattervezetet”. A tanács önrésszel támogatja a megépítési tervet. Sutty! Aztán kiderül, hogy csupán a létező Tulipán utca – Hosszú utca – Gecse utca – Bolyai tér – Kazinczy utca – Bernády tér – Klastrom utca korszerűsítéséről lenne szó (az EU adna 6,5 millát, a város a maradék 3,5-et).

Nos, kedves tanácsoskáim, a korszerűsítés és a megépítés között akkora a különbség, amelyre rá lehet könyökölni. Ez még nem lenne baj, de egy kezdő finánckontroll is egyből kiszúrná, hogy itt valami nem stimmel. ’Deturnare de fonduri’ – ahogy az átkosban mondták.

S ugyan biza mit tudnának a Kazinczy (Ebhát, Hundsrücken, Kogălniceanu) utcán korszerűsíteni! Faltól falig tartana az utca? Már most sem lehet azon az utcán babakocsival a járdán elmenni, kedves tanácsoskáim és sötétzöldjeim.

Apropó, hol vannak a tanács hely- és üzemanyag-takarékos robogói? Már leírták őket, mint a szánkópályát?

Valakik valamit mindig elgyurcsányoznak ebben a városban… 

Kimaradt?