Világbajnokságra készül a romániai küldöttség, Györgydeák címet védhet Bangkokban

Férfi egyéniben újabb világbajnoki címet, a többi kategóriában további jó eredményeket remél a november 29-én kezdődő bangkoki vb-n a székelyudvarhelyi Góbék Teqball Team klubvezetője, Ilyés Szabolcs, aki játékosként egy sokak által vitatott szövetségi döntés miatt lemarad a tornáról.

Fotó: Ilyés Szabolcs személyes archívuma

Idén először rendezik ázsiai országban a teqball-világbajnokságot, a jövő hét második felében zajló eseménynek Thaiföld fővárosa, Bangkok ad otthont, a román delegáció tagjai pedig idén is jó eséllyel vágnak neki a tornának.

Az egyéniben világranglista-vezető, Európa-bajnoki és világbajnoki címvédő Györgydeák Apor mellett további négy játékos vehet részt a román küldöttség színeiben a tornán. A legtöbb játékost ezúttal is az ország legsikeresebb klubjának számító székelyudvarhelyi Góbék Teqball Team adja, az esemény előtt a klub vezetőjével, Ilyés Szabolccsal beszélgettünk az esélyekről és az elmúlt hetek váratlan botrányairól.

Lefújták a selejtezőt

Egy hónappal ezelőtt nagy port kavart a romániai teqball világában, hogy a marosvásárhelyi torna meglepő eredménye után a Román Teqball Szövetség váratlanul törölte a világbajnoki selejtező második fordulóját, ezzel elvette a kijutás lehetőséget Ilyés Szabolcstól és Györgydeák Aportól. A többszörös világbajnoki érmes székelyudvarhelyi duó a Marosvásárhelyi Transilvania kettősétől, Kristály Hunortól és Szilágyi Arnoldtól szenvedett vereséget az első fordulóban, a visszavágásra pedig így nem maradt volna lehetőségük.

Az eset után háromoldalú kommunikáció indult az ügyben a Góbék, a Román Teqball Szövetség és a Nemzetközi Teqball Szövetség között, utóbbi határozottan lépett fel az eset tisztázásnak érdekében, a tárgyalások egy hónapig húzódtak.

„Pénteken értesítettek, hogy vasárnap le kell játszani a két vitatott kategória döntőjét. Férfi párosban ezúttal simán tudtunk nyerni, azt hittük ez elég. A román szövetség ezután egy olyan pontrendszerre hivatkozott, amelyet a játékosok és a klubok sem ismertek, de ők azt állították, időben feltöltötték” – idézte fel az eseményeket Ilyés Szabolcs, hozzátéve, hogy a sok ellentmondás miatt még egy óvást benyújtottak az ügyben, de a világbajnokság közelsége miatt nincs reális esély a döntés megfordítására.

Fotó: Ilyés Szabolcs személyes archívuma

Az ügy végeredménye így a pontok alapján az lett, hogy Györgydeák Apor Ilyés Szabolcs helyett a marosvásárhelyi Szilágyi Arnolddal fog elindulni a világbajnokságon férfi párosban, akivel még korábban sosem játszott együtt. Az ötfős küldöttségben a Góbék Teqball Team végül három játékossal képviselteti magát, női párosban Miklós Tünde és Lakatos Kriszta indulhat. Az említett nevek mellett a küldöttség ötödik tagja a marosvásárhelyi Barabási Kinga, aki női egyéniben idén aranyérmes lett az Európa -Játékokon, a vb-n vegyespárosban is részt vehet Szilágyival.

Az elmúlt hetekben történtek ellenére Ilyés Szabolcs úgy érzi, Györgydeák jó formában várja a bangkoki világbajnokságot, a klubnál külön hangsúlyt fektettek a mentális felkészülésre is, tehát esélye lehet a címvédésre.

Fejlődik a sportág

Ilyés a továbbiakban felidézte, Székelyudvarhelyre 2017-ben hozták be az első teqball asztalokat, azóta klubszinten és válogatott szinten is komoly eredményeket értek el a nemzetközi szinten is egyre inkább fejlődő sportágban. Idén a Góbék csapata minden jelentősebb versenyen részt tudott venni, jónéhány győzelmet és érmet szerezve, a klubok világranglistáján pedig az előkelő negyedik helyen állnak.

„A népszerűsítés elsősorban nem a mi feladatunk lenne, hanem a szövetségé, de nekünk kezdettől fogva célunk volt a sportág ismertebbé tétele. Egyre több asztalt juttatunk el különböző településekre, sok fiatalt sikerül bevonni, jelenlegi hét ifjúsági válogatott játékosunk közül mindössze kettő udvarhelyi, a többi vidékről került klubunk kötelékébe és a nemzeti csapatba” – összegezte a sportág népszerűsítése terén elért eredményeiket Ilyés Szabolcs

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?