„Uram, kérem, ne nevezzen rasszistának, én idegengyűlölő vagyok!”

Mint írtuk, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) fellebbviteli bizottsága úgy döntött, hogy a magyarellenes skandálások miatt félbeszakadt Sepsi OSK–FCU Craiova mérkőzést újra kell játszani. Az ügy óriási visszhangot kapott, az alábbiakban az egyik legismertebb román véleményformáló, Cristian Tudor Popescu, a gsp.ro portálon megjelent jegyzetének fordítását közöljük. 

„Uram, kérem, ne nevezzen rasszistának, én idegengyűlölő vagyok!”

Amikor ez nem a művészet része, az abszurdtól kiráz a hideg. Ez történik velem az FRF döntése után a Sepsi OSK–FCU Craiova mérkőzésen elhangzott idegengyűlölő skandálások ügyében: a mérkőzést megismétlik. Mindez azután történt, hogy az FRF fegyelmi bizottsága úgy döntött, hogy az FCU Craiovát 0-3-as vereséggel szankcionálja.

Először is, az FRF érvelése: a skandálások idegengyűlölőek voltak, nem rasszista jellegűek, és a szabályzat csak rasszista bekiabálások esetén írja elő a mérkőzés megszakítását. Ez a „csak”, amivel sajtócikkekben is találkoztam, megdöbbentő: mi a különbség a rasszizmus és az idegengyűlölet súlyossága között? Kevésbé rossz az kiabálni: „Ki, ki a magyarokkal az országból!”. mint azt, hogy „Ki a feketékkel és a vietnámiakkal az országból!"? Aki erre igennel válaszol, annak nincs esze.

Az ellenségeskedés, a gyűlölet bármilyen megnyilvánulása néhány emberrel szemben, akik különböznek tőled, pusztán azért, mert különböznek, kulturális identitásban és nyelvben, azaz etnikumban, vagy fizikai jellemzőkben, bőrszínben, arcformában, hajban stb. azaz fajban, egyszerűen gazemberség. A jelenlegi antropológiai gondolkodás már nem is tesz egyértelmű különbséget faj és etnikum között, felcserélhető fogalmaknak tekintve őket. Látom is a lelki szemeim előtte, amint egy egy félanalfabéta szurkoló rám ordít a lelátóról: „Uram, kérem, ne nevezzen rasszistának, én idegengyűlölő vagyok!”.

Mit üzen a FRF ezzel a döntésével a magyarellenes skandálóknak? Hasonlatos ez a helyzet ahhoz, ha egy súlyos kollektív bűncselekmény után az igazságszolgáltatás senkit nem büntetne meg, és úgy döntene, hogy a helyszínen, ugyanazokkal az emberekkel újrajátssza az eseményeket – ha az újrajátszáson nem ismétlődik meg a bűncselekmény, minden rendben van!

Ezzel a döntésével a FRF zöld utat ad az idegengyűlölő megnyilvánulásoknak - nem rasszista, Isten ments! - a romániai stadionokban. Sőt, bátorítja a sportpályák környékén megjelenő erőszakot – nem látok különbséget a magyarellenes skandálások és a Rapid női kézilabda „szurkolóinak” a CSM-ben játszó Cristina Neagu szidalmazása között. Ez a döntés gusztustalanul lealacsonyítja a szurkoló fogalmát. 

Úgy tudom, a Sepsi fellebbezni fog a döntés ellen a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál. Ez jó, így lesz nemzetközileg is ismert a román foci, ha már a válogatottal nem büszkélkedhetünk. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?