FRISSÍTVE – Fordult a kocka: újra kell játszani a Sepsi OSK–FCU Craiova közötti mérkőzést

Megmásította az alapfokú ítéletet a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) fellebviteli bizottsága a Sepsi OSK és a FCU Craiova 1948 közötti meccs lefújásának ügyében: újrajátsszák a mérkőzést. FRISSÍTÉS: Hadnagy Attila, a Sepsi OSK igazgatója szerint ez a döntés azt jelenti, hogy Romániában nem létezik semmilyen szabály, bárki tehet, amit akar.

A FRF fegyelmi bizottsága február 15-én 3-0-s gólkülönbséggel a sepsiszentgyörgyi csapat javára írta a szurkolók magyarellenes magatartása miatt lefújt Sepsi OSK-FCU Craiova mérkőzést, a csütörtöki ülésen mégis megmásította döntését a szövetség.

A meccset valószínűleg jövő csütörtökön játsszák újra Sepsiszentgyörgyön, a FCU Craiova szurkolói nélkül.

Az alapfokú ítélet eltörlésének jelentősége van a felsőházi rájátszásra jutásért folytatott harcban is, hiszen az alapszakasz utolsó fordulóját hétvégén rendezik. A Sepsi OSK-t és a FCU Craiovát mindössze két pont választotta el eddig az összetettben, de a zöldasztalnál alapfokon megítélt három ponttal a háromszéki együttes 42 ponttal állt a hatodik, azaz az utolsó playoff-helyen, míg az oltyán gárda 40 ponttal a hetedik volt. Az újrajátsszás elrendelése miatt viszont a két alakulat helyet cserél a tabellán: a craiovaiak 40, a szentgyörgyiek 39 pontról várják a folytatást.

A Sepsi OSK ráadásul vasárnap az FCSB vendége lesz a Szuperliga 30. fordulójában, míg az FCU ugyancsak 21 órától a Hermannstadt otthonában lép pályára. Amennyiben a háromszékiek nem gyűjtenek pontot a bukaresti „piros-kékek” ellen, a FCU viszont legyőzi a szebeni gárdát, úgy az egymás elleni mérkőzésük eredményének már nem lesz jelentősége a playoff-ba jutás szempontjából, ha viszont a Sepsi OSK legalább egy döntetlent kiharcol hétvégén és az oltyán gárda nem nyeri meg a Hermannstadt elleni meccsét, akkor az egymás elleni találkozójukon dől el a hatodik hely sorsa.

Mint ismeretes: az FCU Craiova 1948 és a Sepsi OSK közötti január 29-i mérkőzés 26. percében Andrei Chivulete játékvezető az öltözőbe küldte a játékosokat a szurkolók egy részének idegengyűlölő és rasszista bekiabálásai miatt. Tíz perc elteltével a játékosok visszatértek a pályára, de a bekiabálások folytatódtak, ezért a játékvezető lefújta a mérkőzést. A craiovaiak mindvégig azért lobbiztak, hogy a találkozót újrajátszhassák, és kilátásba helyezték, hogy a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) is elmennek a számukra kedvezőtlen alapfokú ítélet eltörlése érdekében.

„Ez egyszerűen hihetetlen! Égbekiáltó, ami történt!” – mondta a Maszolnak Hadnagy Attila. A Sepsi OSK igazgatója szerint ez a döntés azt jelenti, hogy Romániában nem létezik semmilyen szabály, bárki tehet, amit akar, dzsungel-törvény uralkodik. „Ezzel legalizálták a Mititelu-törvényt” – vélekedett a sportvezető, mert mint magyarázta: a FCU Craiova tulajdonosa, Adrian Mititelu már jó ideje hangoztatta, ő biztosra tudja, hogy újrajátszást rendel el a fellebviteli bizottság.

Hadnagy kiemelte, hogy nem a mérkőzés újrajátszásától tartanak, ők is azon a véleményen vannak, hogy egy találkozónak a pályán kellene eldőlnie, ugyanakkor ebben az esetben a szabályokról volt szó. Pontosabban arról, hogy bárki kedvére kiforgathatja azokat. Bevallása szerint 90 százalékban úgy érezte, hogy a fellebbviteli bizottság helybenhagyja majd az alapfokú ítéletet, volt viszont némi kétely benne a csütörtöki ítélethirdetés előtt. A döntés indoklását még nem ismeri, azt viszont már elárulta: a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) folytatják az ügyet, ha már itthon nem tudnak a szabályoknak érvényt szerezni.

Mititelu szerint „racionálisan és bölcsen” jártak el az ügyben

Adrian Mititelu, a craiovai klub tulajdonosa a Gsp.ro-nak azt mondta, hogy úgy várta a csütörtöki ítéletet, mintha bűnvádi perről lett volna szó. Ugyanakkor optimista volt, és örvend annak, hogy a testület tagjai „racionálisan és bölcsen” jártak el az ügyben. Szerinte a Sepsi OSK is elégedett a döntéssel, mert nem szerettek volna a zöldasztalnál begyűjtött győzelemmel playoff-ba jutni.

„Szerintem kenyérrel és sóval fogadnak majd minket Sepsiszentgyörgyön, a román–magyar testvériség hagyományának meg kell mutatkoznia. (…) Vannak magyar szurkolóink is. Meggyőződésem, hogy a Sepsinél is örülnek, hogy megszabadultak egy nyűgtől” – idézte Mititelut a Gsp.ro.

Az oltyán klubtulajdonos továbbra is úgy véli, hogy Chivuletének nem kellett volna lefújnia a mérkőzést a 26. percben, pedig emlékezetes, hogy a játékvezető eleget tett a háromlépcsős szabályrendszernek. Tette valóban kiemelkedő volt, hiszen korábban csak figyelmeztetés erejéig állítottak le mérkőzéseket a szurkolók xenofób megnyilvánulásai esetén, ez volt az első alkalom, amikor a jelképes pénzbírságokon túlmenően zéró toleranciát tanúsítottak a lelátókon elterjedt magyarellenes skandálásokkal szemben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?