Új idény, új reménységek – hétvégén kezdődik az angol Premier League

Augusztus 11-én, pénteken, romániai idő szerint 22 órától a címvédő Manchester City hazai pályán az elmúlt idény végén feljutó Burnley együttesét fogadja, ezzel pedig hivatalosan is elrajtol az angol labdarúgó Premier League 2023-2024-es idénye. Sokan vélekednek úgy, hogy az angol élvonalbeli bajnokságban a világon a legkeményebb és leglátványosabb futballt játsszák a csapatok, ezért érthető, hogy hatalmas várakozás előzi meg a szezon rajtját. Idén ráadásul hosszú évek után magyar vonatkozásban is van, amiért szurkolni.

A talksport.com portál a szezon nyitánya előtt egy összeállítást készített arról, hogy melyek azok az új igazolások, akik új színt hozhatnak az egyes csapatok játékába és akikre feltétlenül érdemes odafigyelni ebben az idényben. Erről a listáról természetesen nem hiányozhatott Szoboszlai Dominik, aki a nyári átigazolási időszakban a Lipcséből érkezett 70 millió eurós vételár ellenében a nagymúltú Liverpool együtteséhez. A 22 éves magyar válogatott középpályás a felkészülési időszakban játszott öt mérkőzésből négy meccsen kapott lehetőséget Jürgen Klopp vezetőedzőtől, a pályán eltöltött 214 perc alatt pedig egy gólpasszal járult hozzá csapata Darmstadt elleni 3-1-es sikeréhez. A talksport.com újságírója kiemeli Szoboszlai kapcsán, hogy Steven Gerrard óta ő a Liverpool első gólerős középpályása, ami azt jelenti, hogy Jürgen Klopp készen áll egy új dimenzióba lépni az általa irányított együttessel. A jelek szerint a német szakember valóban kulcsszerepet szán a magyar középpályás számára, akivel szemben a szurkolók részéről is hatalmasak az elvárások. Ez érthető, tekintettel arra, hogy a Liverpool összességében egy pocsék szezont tudhat maga mögött, amelynek végén az ötödik helyen zárt, így lemaradt az idei Bajnokok Ligája-szereplésről is, ami az Anfield Road-on minimális elvárás. Szoboszlainak amúgy minden kvalitása megvan, hogy beilleszkedjen a Liverpool csapatába, főleg, ha nem kerül abba a szerencsétlen helyzetbe, amibe első lipcsei idénye alatt, amikor több ízben is sérülések miatt a szezon egy részét kénytelen volt kihagyni.

Ha pedig már a sérüléseknél és Lipcsénél tartunk, akkor szólnunk kell a francia Christopher Nkunkuról is, aki Szoboszlai csapattársa volt és szintén idén igazolt a Premier League-be, mégpedig a Chelsea csapatához. Az első bajnoki rangadóra egyébként rögtön az első fordulóban épp a Liverpool és a Chelsea között kerül sor vasárnap, viszont ezen a meccsen Nkunku biztosan nem lesz ott a pályán, a felkészülés során szerzett térdsérülése miatt pedig az is elképzelhető, hogy csupán 2024-ben debütálhat hivatalos mérkőzésen a londoniak mezében. Ilyen körülmények között a csatárposzton a megoldást a szenegáli Nicolas Jackson jelentheti, aki a Villarealtól érkezett közel 40 millió euróért a Kékekhez, a felkészülés során pedig nagyon jól teljesített, olyannyira, hogy az új idény egyik legjobb igazolásának tartják a szakértők és szurkolók egyaránt. Persze, ahogy mondani szokás, egy fecske nem csinál tavaszt, a Stamford Bridge-en pedig az elmúlt katasztrofális idényt valószínű, hogy mindenki el szeretné felejteni. Ehhez az új szezonban hatékony csapatépítő munkára lesz szükség, mert a Chelsea esetében tavaly sem a pénz hiánya okozta a gondokat, sokkal inkább a csapat játékában folyamatosan jelenlevő rövidzárlat jelentett problémát. Ezt orvosolandó, Mauricio Pochettino vezetőedzőnek minden bizonnyal jelentős fejtörést fog okozni a játékosok közötti összhang megteremtése.

Maradjunk továbbra is Londonban, mégpedig az Arsenal házatáján. Az elmúlt szezont második helyen záró Ágyúsok legnagyobb dobását kétségtelenül a West Hamtől 115 millió euróért leigazolt Declan Rice angol válogatott középpályás érkezése jelenti. Ez az összeg egyébként ligarekordot is jelent, korábban ennyit sosem fizettek játékosért az angol bajnokságban. Nem csoda, hogy az Arsenal szurkolói nagy reményekkel néznek az új szezon elé, annál is inkább, hogy a londoniak utoljára 2004-ben nyertek bajnokságot még a legendás Arséne Wenger vezetésével. Az, hogy húsz év után sikerül-e ismét a Premier League élén végezni, az még a jövő titka, mindenesetre a nagymúltú londoni klub alaposan „betárazva” vág neki a küszöbön álló idénynek. Mikel Arteta legénysége egyébként tizenegyes-párbajt követően múlt hét végén elhódította már az idény első trófeáját, az angol Szuperkupának megfelelő Community Shield-et, felülmúlva a címvédő Manchester City-t.

A Manchester City esetében úgy tűnik, hogy Pep Guardiola vezetőedző elégedett a tavalyi triplázó – angol bajnoki cím, FA-kupa és Bajnokok Ligája-győztes – kerettel, ezért látványos mozgásokra nem igazán került sor a nyári átigazolási időszakban. Manchester „vörös” oldalán viszont korántsem így áll a helyzet, mivel a Manchester United új kapussal vág neki a hétvégén rajtoló idénynek. A furcsa körülmények között távozó, sok éven keresztül alapembernek számító Davide de Gea helyét ugyanis az Internazionale Milano csapatából 50 millió euróért igazolt Andre Onana veszi át a Vörös Ördögök kapujában. A kameruni válogatott hálóőrt jelen pillanatban a világ egyik legjobbjaként tartják számon, ahogy az alábbi összeállításból is látszik, mezőnyjátékosként is megállná a helyét.

Az angol sportportál összeállításában még szóba kerülnek olyan játékosok, mint a Bayer Leverkusentól az Aston Villába 60 millió euróért érkező, a francia labdarúgás ifjú reménységeként emlegetett Moussa Diaby, a brazil csatár Joao Pedro, akit a Brighton a Watfordból igazolt, vagy a Newcastle ígéretes igazolása, Sandro Tonali, aki az AC Milanból érkezett az angol Premier League-be.

A cikk nem tesz ugyan említést róla, mi azonban mégis megemlítjük, mivel Szoboszlai Dominik mellett egy másik magyar labdarúgó is játszik idéntől az angol élvonalban. Kerkez Milos hátvéd a holland AZ Alkmaartól érkezett a Bournemouth együtteséhez mintegy 18 millió euróért, a fiatal játékos pedig már a felkészülési mérkőzések során elnyerte a szurkolók szimpátiáját. A 19 éves magyar válogatott hátvéd valószínűleg szombaton lép pályára az első hivatalos mérkőzésen új klubjában, mégpedig a West Ham United ellen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?