BL: a Liverpool és az Ajax is megváltotta negyeddöntős jegyét

A Bajnokok Ligája csoportkörének negyedik fordulójában a Liverpool és az Ajax is bebiztosította továbbjutását a nyolcaddöntőbe.

A-csoport

Magyar szempontból a legérdekesebb meccset Lipcsében rendezték szerdán a Bajnokok Ligájában. A három magyar válogatott labdarúgót foglalkoztató RB Leipzig a Lionel Messit sérülés miatt nélkülözni kényszerülő Paris Saint-Germaint fogadta. A németeknél Gulácsi Péter és a 29. születésnapját éppen szerdán ünneplő Willi Orbán kezdőként lépett pályára, az elmúlt időszakban bombaformában játszó Szoboszlai Dominik ezúttal a cserepadon kezdett.

A Leipzig megszerezte vezetést a korábbi PSG-játékos, Christopher Nkunku révén, majd André Silva növelhette volna a hazaiak előnyét, de a portugál csatár tizenegyesét kivédte az Európa-bajnok olasz kapus, Gianluigi Donnarumma. Ezt követően Georginio Wijnaldum két találatával még a szünet előtt átvette a vezetést a párizsi sztárcsapat. A fordulás után hiába játszott sokkal jobban a PSG, Gulácsi többször is bravúrral védett.

Az utolsó percekben elszórakozta a győzelmet a Paris Saint-Germain, ugyanis egy felesleges szabálytalanság miatt a csereként beállt Szoboszlai Dominik tizenegyesből egyenlített.

A magyar válogatott kiválósága megszerezte első BL-gólját új csapata színeiben, minden sorozatot figyelembe véve pedig a legutóbbi 4 meccsén 3 gólt lőtt és egy gólpasszt adott. Ugyan Szoboszlai pontot mentett csapatának, de a döntetlennel biztossá vált, hogy a nyolcaddöntőbe jutásra már nincs esélye a Lipcsének, viszont az Európa-ligában még folytathatja nemzetközi szereplését, ha megelőzi a belga Club Brugge együttesét.

A csoport másik meccsén a Manchester City házigazdaként 4-1-re nyert a Club Brugge ellen. Az angolok sikere után boldogan nyilatkozott Pep Guardiola, aki szerint a szurkolók túlzó elvárásokat támasztanak csapata felé.

A Manchester City támadója, Riyad Mahrez 14 Bajnokok Ligája-góljából hatot a Club Brugge ellen szerzett. Az algériai támadó egyetlen más csapat ellen sem szerzett háromnál több gólt a pályafutása során. Azonban érdemes még kiemelni a City vezetőgólját szerző Phil Fodent is, akit a mérkőzés legjobbjának választottak.

A-csoport, eredmények

  • Manchester City (angol)–FC Bruges (belga) 4–1
  • RB Leipzig (német)–Paris Saint-Germain (francia) 2–2 

1. Manchester City        4         3          –            1          15–7      9
2. Paris SG                      4         2          2            –         8–5       8
3. FC Bruges                  4          1          1             2         5–11      4
4. RB Leipzig                 4          –          1            3          8–13     1

B-csoport

A B csoport rangadóján az Atlético Madrid a Liverpool otthonába látogatott. Két héttel ezelőtt az angolok fordulatos meccsen győzték le a spanyol bajnokot, most pedig mindössze 20 perc alatt lerendezték őket. Mané és Jota góljaival gyorsan kétgólos előnyre tett szert Jürgen Klopp együttese, a vendégek ráadásul Felipe Monteiro kiállítása miatt még az első félidőben emberhátrányba kerültek, ami végképp megpecsételte a sorsukat.

A Liverpool a legutóbbi 15 hazai mérkőzéséből mindössze egyet veszített el a BL-csoportkörében. Győzelmével a Liverpool csoportelsőként jutott tovább a nyolcaddöntőbe, míg az Atléticóra nagy harc vár az utolsó két fordulóban a másik továbbjutó helyért.

B-csoport, eredmények

  • Milan (olasz)–Porto (portugál) 1–1 
  • Liverpool (angol)–Atlético Madrid (spanyol) 2–0

1. Liverpool                4          4          –          –          13–5    12
2. Porto                      4           1          2          1           3–6      5
3. Atlético Madrid     4           1          1          2           4–6      4
4. Milan                      4            –         1          3            4–7      1

C-csoport

A C csoportban az Ajax 3–1-re nyert a Borussia Dortmund otthonában, ezzel a holland csapat megőrizte hibátlan mérlegét és továbbjutott a nyolcaddöntőbe. A mérkőzésen az emberhátrányban játszó BVB szerzett vezetést, az Ajax sokáig emberelőnyben és gólhátrányban sem tudott egyértelmű fölényt kialakítani, de a végére magabiztosan nyert. Figyelemre méltó az amszterdami együttes teljesítménye, ugyanis négy forduló alatt eddig 14 gólt lőtt, és mindössze kettőt kapott.

A csoport másik mérkőzésén a Sporting CP 4–0-ra kiütötte a pont nélküli Besiktast, amely így már biztosan búcsúzik az európai kupaszerepléstől.

C-csoport, eredmények 

  • Sporting CP (portugál)–Besiktas (török) 4–0
  • Borussia Dortmund (német)–Ajax (holland) 1–3

1. Ajax                               4             4           –           –          14–2     12
2. Borussia Dortmund    4             2           –           2          4–8      6
3. Sporting CP                  4             2           –           2          9–7       6
4. Besiktas                        4              –          –           4          2–12      0

D-csoport

A D csoportban a Real Madrid nagy lépést tett a továbbjutás felé, miután 2-1-re legyőzte hazai pályán az ukrán Sahtar Donyecket. Carlo Ancelotti csapatának mindkét gólját Karim Benzema szerezte Vinícius Júnior átadásából. Benzema első félidőben lőtt találata volt a Real történetének ezredik gólja a BEK/BL-ben.

A Real Madrid az első csapat, amely elérte ezt a határt, ráadásul ez volt a klub századik győzelme hazai pályán a legrangosabb európai kupasorozatban.

Casemiro a 300. meccsén lépett pályára a spanyol csapatban, ezzel ő lett a harmadik brazil labdarúgó a Real történetében, aki elérte ezt a mérföldkövet. Korábban ez csak Roberto Carlosnak (527) és Marcelónak (532) sikerült.

D-csoport, eredmények 

  • Real Madrid (spanyol)–Sahtar Doneck (ukrán) 2–1 
  • Sheriff Tiraspol (moldovai)–Internazionale (olasz) 1–3

1. Real Madrid             4               3          –          1          9–3      9
2. Internazionale         4               2          1          1          6–3      7
3. Sheriff Tiraspol       4               2          –          2          6–7      6
4. Sahtar Doneck        4                –          1          3          1–9      1

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?