Tusványos: Csupán anyagi kérdés Rapport Richárd sakkozó román színekben való szereplése

Pusztán anyagi kérdés Rapport Richárd sakkozó „országváltása”, a Magyar Sakkszövetség nem tud és nem is akar ráígérni a romániai szponzor csábító ajánlatára. A versenyző öt éve nem szerepelt a magyar válogatottban.

Az elmúlt hetekben nagy port kavart a magyarországi sakkversenyző, Rapport Richárd lehetséges „országváltása”.  Versenyző számára egy jelentős szponzori ajánlatnak köszönhetően csábító átigazolási ajánlatot tett a romániai sakk szakszövetség. A vitatott ajánlatról és a lehetséges zászlóváltásról Szabó Lászlóval, a Magyar Sakkszövetség elnökével Csinta Samu, sepsiszentgyörgyi újságíró, a Nemzeti Sport állandó publicistája beszélgetett Tusványoson a Buzánszky Jenő Sportteraszon. A beszélgetésre meghívták a Román Sakkszövetség elnökét is,aki elfoglaltságaira hivatkozva nem tudott eleget tenni a felkérésnek.

A beszélgetés felvezetőjeként Csinta Samu feltette a kérdést: mennyire foglalja le a Magyar Sakkszövetség, illetve a teljes sakktársadalom gondolatait, energiáit Rapport Richárd lehetséges országváltása. Mint válaszában Szabó Lászó elmondta: a magyar sakk-válogatott jelenleg a hamarosan kezdődő indiai Sakkolimpiára készül gőzerővel. Ugyanakkor két év múlva Budapest ad otthont a rangos világeseménynek. Mindenekelőtt erre a két eseményre készülnek, ugyanakkor természetesen Rapport Richárd „ügye is terítéken van”.

A Magyar Sakkszövetség elnöke kihangsúlyozta, hogy a romániai sakkszövetséggel kifejezetten jó szakmai együttműködést ápolnak, emellett természetesen nem tettek le arról, hogy a sakkmester magyar színekben versenyezzen a jövőben. Szabó László kifejtette, Rapport Richárd különleges személyiség. Azt is megtudtuk, hogy a játékos nem a magyar sakk-utánpótlás „terméke”, oktatását édesapja gyereknevelési eszközként kezdte el. Rapportról 5-6 éves korában derült ki, hogy kivételes tehetsége van a sakkhoz, később életét teljesen alárendelte a sakkozásnak, a versenyzésnek. A sakkozó ennek szellemében az általános iskola után nem tanult tovább, 16 éves korától kezdve professzionális sakkozó, aki pénzdíjas versenyeken vesz részt és több ország bajnokságában is játszik igazolt versenyzőként.

Szabó kiemelte: a profi sakkozóknak a nemzeti válogatottakban való részvétel általában „üzleti veszteséget” jelent. A versenyzők ugyanis a válogatottban kockáztatják élő pontjaik számát, világranglista helyezéseiket. Ha a versenyző a válogatottban való szerepléssel ront a mutatóin, kevesebb pénzdíjas versenyre kaphat meghívást – mutatott rá a szakember. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Rapport öt éve nem szerepelt a magyar válogatottban.

Laza szabályozás

Rapport Richárd nem nyilatkozott a lehetséges országváltásról, a Magyar Sakkszövetség csupán a nemzetközi szövetség (FIDE) néhány szavas leveléből értesült róla. Szabó László elmondta: a nemzetközi szövetség szabályozása „meglehetősen slendrián”, az országváltáshoz csupán az adott országban regisztrált lakcím és egy közüzemi számla szükséges. Elhangzott az is, hogy a nagy sakkversenyek szervezői nem érdekeltek a szigorúbb szabályozásban, számukra az a lényeges, hogy a versenyzők menjenek el játszani a viadalokra.

A szövetségi elnök szerint a magyar válogatott természetesen jobb esélyekkel indulna a sakkolimpián, ha Rapport magyar színekben játszana. Mint említette: a románia szövetség is szerette volna, ha a versenyző már az esemény előtt átigazol, ez azonban nem fog megtörténni, a váltás azonban feltehetően igen. A FIDE ugyan ad lehetőséget az érintett országoknak, hogy ellenkezést nyújtson be ellene, azonban ez csupán formalitásnak számít, hangzott el. A szerző felvétele

Ugyanakkor árnyalja a képet és a döntés elfogadhatóságát mindaz a ráfordítás, amelyet a magyar szövetség, a magyar állam Richárd fejlődésére fordított. Példaként elmondta Szabó László, hogy a versenyző a 2004-ben szerzett sakkolimpiai ezüstérme nyomán magyar állami életjáradékra lesz jogosult. „Felelős sportvezetőként nem mondhatom neki, hogy sok sikert egy másik ország színeiben. A magyar Sakkszövetség, a magyar adófizetők, a magyar állam nem kevés invetíciót tett bele. Felkértük az indiai szereplésre is természetesen” – mondta Szabó László.

Az elnök kiemelte: nem kívánnak a Rapportnak felkínált szponzori pénzekkel versenyre kelni, ugyanis az „beláthatatlan következményekkel” járna. A magyar sakktársadalom visoznyulásáróla helyzettel kapcsolatosan Szabó László elmondta: ezt egyrészt meghatározza a sporttársi helyzet és szolidaritás. Ezen kívül természetesen az is szempont, hogy „figyelik egymást” a játékosok és ha pénzt adnának Rapportnak, másoknak is kellene. Hozzátette: a Sakkolimpián való szereplésért kapnak anyagi juttatást a játékosok, ám az nem hasonlítható össze a pénzdíjas versenyek díjazásával.

Zárásként elhangzott néhány gondolat a magyar sakkozás helyzetéről. Mint Szabó László fogalmazott, bár vannak utánpótlás-sikerek, ám „a magyar sakk reneszánsza még várat magára”. Magyarországon 300 sakk-klub működik, amelyek évente közel ezer versenyt szerveznek. Emellett 600 óvodában és általános iskolában tanítják a sakkot. A teljes képhez hozzátartozik, hogy az oktatók jelentős része idős, ám Szabó László szerint „a pohár minimum félig tele van, működő rendszer van Magyarországon”.

(Címlapkép: Magyar Sakkszövetség Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?