Tokió 2020: Bécsben landol szerdán az olimpiáról hazaküldött fehérorosz atléta

Fotó: Agerpres/EPAEgy Ausztriába tartó repülőgépre szállt fel Kriszcina Cimanuszkaja fehérorosz futónő szerdán a tokiói Narita repülőtéren, az ügyében kibontakozott diplomáciai dráma újabb fordulataként, azt követően, hogy a lengyel nagykövetségen kapott átmenti menedéket.

Előzőleg a lengyel kormány ajánlott fel neki humanitárius vízumot, napokkal azután, hogy a fehérorosz olimpiai csapat vezetői vasárnap akarata ellenére fel akarták őt tenni egy hazafelé induló járatra, ő azonban japán rendőri segítséggel diplomáciai menedéket kért. Varsó helyett azonban végül az Austrian Airlines Bécsbe tartó járatára szállt fel, amely szerda délután 17:05-kor érkezik az osztrák fővárosba.

A Cimanuszkajával kapcsolatot tartó fehérorosz közösség egyik tagja elmondta, hogy a diplomaták biztonsági aggodalmak miatt cserélték át a járatát. A futónő egy rendőri kíséretű kisbuszban érkezett meg a japán fővárostól keletre lévő Narita repülőtérre, és nem nyilatkozott a rá váró néhány tucat újságírónak, amint néhány tisztségviselő bekísérte őt a reptér VIP-zónájába, majd később a beszállókapuhoz.

A NOB vizsgálatok indított

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedden hivatalos vizsgálatot indított a belarusz sprinter ügyében, akinek több európai uniós ország is vízumot ajánlott, miután kritikus megjegyzései miatt erőszakkal haza akarták küldeni a tokiói ötkarikás játékokról. A szervezetnek ki kell vizsgálnia a történteket, meg kell hallgatnia minden érintettet, mielőtt lép az ügyben – mondta kedden Mark Adams, a NOB szóvivője, miután előző nap már felkérték az Aljekszandr Lukasenka elnök legidősebb fia által vezetett Belarusz Olimpiai Bizottságot, hogy válaszoljon a vádakra.

Cimanouszkaja hétfőn indult volna a nők 200 méteres vágtaszámában. Elmondása szerint azt követően távolították el az atlétaválogatottból, és próbálták hazatoloncolni, hogy bírálta a belarusz edzőket. Mint közölte, attól fél, hogy bebörtönzik, ha hazatér Minszkbe, miután az illetékesek „egyértelművé tették”, hogy büntetés vár rá. A nő reményét fejezte ki, hogy folytathatja a pályafutását, hiszen véleménye szerint ilyen fiatalon még legalább két olimpián indulhatna, azonban kiemelte, hogy jelenleg a biztonsága a prioritás. „Egyelőre csak szeretnék biztonságban megérkezni Európába, és találkozni azokkal, akik segítettek, és majd utána eldöntöm, mi legyen a következő lépés” – jelentette ki. A nő férje arról számolt be, hogy ő is elmenekült Belaruszból, jelenleg Ukrajnában van, és reméli, hogy hamarosan csatlakozhat a feleségéhez.

Politikai ügy lett belőle

A történtekkel kapcsolatban sokan hangsúlyozták, hogy ez újabb epizód a másként gondolkodók ellen folytatott belarusz kormányzati hadjáratban. Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy Lukasenka rezsimje jól láthatóan el akarja nyomni azokat, akik élnek a szólásszabadság jogával. „Az ehhez hasonló cselekedetek sértik az olimpia szellemét és az emberi jogokat, ezért nem lehet őket eltűrni” – fogalmazott.

 Az incidenst Josep Borrell európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szóvivője is elítélte, mondván, a belarusz hatóságok a jelek szerint a társadalom egyetlen szegmensét sem kímélik.

Szvjatlana Cihanouszkaja belarusz ellenzéki vezető azt közölte a CNN hírtelevízióval, hogy nemzetközi védelmet fognak kérni a sportoló számára, akit „nemzeti hősnek” nevezett. Lengyelország mellett Csehország és Franciaország is felajánlotta támogatását a belpolitikai ügyekben eddig nyilvánosan nem megszólaló atlétának.

Kapcsolódók

Kimaradt?