Szuperliga-botrány: kilenc klub csekély összegű bírságot kapott, a Real, a Barca és a Juve nem ússza meg ennyivel

A meghátrálók 5 százalékkal kevesebb pénzt kapnak a 2021/2022-es idényben a nemzetközi kupaszereplésükért.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a Szuperliga 12 alapító klubjából kilenccel megállapodott a visszaintegrálódás feltételeiről, a másik három viszont fegyelmi eljárás elé néz. Az UEFA közlése szerint a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, a Chelsea, a Tottenham Hotspur, az Arsenal, a Milan, az Internazionale és az Atlético Madrid aláírta az úgynevezett „klub kötelezettségvállalási nyilatkozatot”, amely magában foglalja a „reintegrációs lépéseket”. Mivel a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus nem írta alá a kötelezettségvállalást, így velük szemben fegyelmi eljárást indít az európai szövetség.

Ezek a klubok gyorsan felismerték hibájukat, és lépéseket tettek az európai futball iránti elkötelezettségük demonstrálása érdekében. Ugyanez nem mondható el azokról a klubokról, amelyek továbbra is részt vesznek az úgynevezett Szuperligában, velük az UEFA külön foglalkozik” – nyilatkozta az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin.

A visszalépő kilenc klub vállalta, hogy minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy lezárja kapcsolatát a Szuperligával, egyúttal a jó szándék gesztusaként a többi klubbal együtt összesen 15 millió euró adományt fordít a gyermek- és ifjúsági futballra európai és brit közösségekben. A meghátráló csapatok azt is elfogadták, hogy a következő szezonban a Bajnokok Ligája- vagy Európa-liga-szereplés után járó pénzük öt százalékát visszatartja az UEFA, illetve 100 milliós büntetést vállaltak arra az esetre, ha ismét engedély nélküli versenysorozatban akarnak szerepelni, és 50 millióst, amennyiben nem teljesítik a kötelezettségvállalási nyilatkozatban vállalt egyéb feltételeket.

A húszcsapatosra tervezett Európai Szuperliga létrehozását április 19-én jelentették be. A tervet sportszakmai körökben, a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség részéről is széleskörű ellenérzés fogadta. A szurkolói csoportok szintén kritikákat fogalmaztak meg a tervezett sorozattal kapcsolatban. Ezek után az alapító klubok többsége kihátrált a kezdeményezésből.

Florentino Perez, a Real Madrid és a Szuperliga elnöke korábban azt közölte, hogy a klubok nem léphetnek ki, csupán a nyomás hatására ezt kellett mondaniuk. A Szuperliga csapatai 23 évre kötelezték el magukat 167 oldalas szerződésükben, amely szerint legkorábban három év elteltével és csak büntetési díj ellenében lehet kilépni.

(Nyitókép: Aleksander Ceferin - Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

Kimaradt?