Megfenyegette a Szuperligából kihátráló klubokat Florentino Perez

A Real Madrid elnöke szerint a visszalépő klubok jelentős összegű bírságra számíthatnak.

Florentino Pérez szombaton hosszabb interjút adott egy spanyol lapnak a Szuperliga-projektről (ESL). Ebben hangsúlyozta, hogy a terv célja a „futball megmentése”, mivel a koronavírus-válság ezt a szektort is jelentősen érintette. Több klub csődközeli helyzetben van, a Szuperliga viszont olyan plusz bevételeket generálna, amely az egész futballpiramisba több pénzt hozna.

A spanyol sportvezető arról is beszélt, szerinte szükségszerű a Szuperliga, vagy egy ahhoz nagyon hasonló bajnokság megszületése, és ha nem is most jön össze az elképzelés, néhány éven belül valóra fog válni.

Pérez szerint a Szuperligából kihátráló – vagyis szavai alapján meglehet, inkább csak kihátrálni próbáló – klubok a rájuk nehezedő nyomás miatt saját gazdasági érdekük ellen cselekszenek.

„A szervezet továbbra is létezik. Az alapító klubok továbbra is itt vannak. Csupán annyi történt, hogy adtunk magunknak néhány hetet, hogy átgondoljuk, miként reagáljunk arra az ellenségességre, amelyet bizonyos emberektől, akik nem akarták elveszteni a saját privilégiumukat, tapasztaltunk” – mondta a Real Madrid elnöke.

Pérez megismételte, hogy ha valaki komolyan gondolja a távozást, súlyos anyagi büntetésre számíthat a Szuperliga szervezetétől. Hogy mindez pontosan milyen összeget jelenthet, arról lapértesülések szintjén sincs még információ, miként arról sem, ha a távozó csapatok valóban „bírságra” számíthatnak, a pénz hová folyik majd be.

Pérez szerint UEFA által elfogadott, 2024-től életbelépő Bajnokok Ligája-reform nem oldja meg a futball jelenlegi válságát.

A 20 csapatosra tervezett Európai Szuperliga létrehozását vasárnapról hétfőre virradóra jelentették be, az alapítók között hat angol, valamint három olasz és három spanyol klub volt, ugyanakkor a tervet a legfelsőbb politikai, valamint sportszakmai körökben, a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség részéről is széles körű ellenérzés fogadta. Szurkolói csoportok szintén éles kritikákat fogalmaztak meg a tervezett sorozattal szemben.

Ezek hatására elsőként a Manchester City jelentette be hivatalosan, hogy visszalép a szerepléstől, majd a Chelsea, az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham Hotspur is kihátrált a kezdeményezésből. Később visszalépett az Atlético Madrid, az Internazionale és az AC Milan, a Juventus pedig az ESL megvalósítását bizonytalannak értékelte. Az FC Barcelona bejelentette, hogy a tagságán múlik, marad-e a terv részese, vagy szintén kilép. Az alapító klubok közül így csak Florentino Pérez Real Madridja nem változtatott az álláspontján a Szuperligát illetően.

(Nyitókép: Wikipedia)

Kapcsolódók

Kimaradt?