banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_UeQde8dZ_2_300x250.gif

Rövidpályás gyorskorcsolya vb: érmekért utazott Hollandiába a magyar csapat

A magyar válogatott szeretné folytatni 2015 óta tartó éremszerző sorozatát a rövidpályás-gyorskorcsolyázók világbajnokságán, melyet péntektől vasárnapig a hollandiai Dordrechtben rendeznek.

Bánhidi Ákos, a válogatott edzője és menedzsere szerint fizikálisan sikerült előrelépnie a versenyzőknek a január végi Európa-bajnoksághoz képest, amelyen - a korábbi évek eredményeitől elmaradva - mindössze egy ezüstéremmel zártak a magyarok. „A kontinensviadal óta nem volt probléma, így erős hónapot zártunk. De a helyzet persze nem olyan, mintha semmi sem történt volna” – mondta az MTI-nek a szakember arra utalva, hogy a válogatott döntő többsége átesett a koronavírus-fertőzésen, többen pedig kétszer is elkapták a betegséget.

Bánhidi arról is beszámolt, hogy eddig semmi panaszuk nem lehet a szervezésre, a jég is „egészen kiváló, jól csúszik”, ami szerinte kedvez a nagyon technikás magyar gyorskorcsolyázóknak. „Megmérkőzünk azzal, aki itt van. Ellenfélből így is van elég, ez ugyanúgy világbajnokság a hiányzó nemzetek ellenére” – jelentette ki Bánhidi azzal kapcsolatban, hogy a sportági nagyhatalmak közül a dél-koreaiak és a kínaiak is távol maradnak, valamint a japánok sem vesznek részt az eseményen. A szakvezető úgy vélte, nem szerencsés, hogy a három ázsiai nemzet hiányzásával az olimpiai idény előtti utolsó vb-n senki nem lesz teljesen tisztában azzal, hol is tart pontosan az egész mezőnyt tekintve. Megjegyezte, ez inkább némi bizonytalanságot eredményez, mintsem előnyös vagy hátrányos, mert a távolmaradó országok versenyzőinek is nagy szükségük lenne a versenyre. Ők úgy állnak majd rajthoz a következő szezon olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatában, hogy egy teljes évet kihagytak. „Ez a váltó kétségtelenül képes behúzni az aranyat a legjobbak ellen is” – mondta Bánhidi az olimpiai bajnok férfi stafétáról, amelynek kizárólag a világbajnoki diadal hiányzik az aranygyűjteményéből.

Egyéniben Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, illetve Jászapáti Petra és Kónya Zsófia képviseli a magyar színeket, Bánhidi szerint a Liu fivérek szintén az éremszerzés reményével állnak rajthoz.

„A tavalyi világbajnokságot törölték, két éve Szófiában pedig a kéztörésem miatt nem indultam. Legutóbb 2017-ben Rotterdamban szereztem érmet, épp itt az ideje, hogy újra jól szerepeljek egy világbajnokságon. És ahogy az olimpiai győzelem utáni percekben mondtam, a világbajnoki cím még hiányzik a gyűjteményemből" - mondta a hazai szövetség honlapjának a fiatalabbik Liu fivér, Shaoang. Bátyja, Liu Shaolin Sándor visszafogottabban nyilatkozott, szerinte akkor sem kell elkeseredni, ha ez a verseny az Eb-hez hasonlóan nem sikerül túl jól, mert ennél sokkal fontosabb, hogy jól mennek az edzések, a fő cél pedig a 2022-es, pekingi téli olimpia.

A magyarok egyetlen világbajnoki címét a 25 éves Liu Shaolin Sándor szerezte 2016-ban 500 méteren, ezenkívül hat ezüst- és négy bronzérem volt a termés az elmúlt öt vb-n. Legutóbb 2019-ben - a 2020-as szöuli vb-t a koronavírus-járvány miatt törölték - Szófiából egyetlen dobogós pozícióval, a férfi váltó harmadik helyével távoztak a magyarok.

Hollandia 1985, 1990, 1996 és 2017 után ötödször, azon belül Dordrecht először ad otthont vb-nek, amelyen pénteken a selejtezőket rendezik, szombaton az 500 és az 1500 méter küzdelmeit, valamint a váltók elődöntőit bonyolítják le, vasárnap pedig az 1000 méter, a 3000 méteres szuperdöntő és a staféták fináléi szerepelnek a programban.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?