Pekingi téli olimpia: Japán is csatlakozik a diplomáciai bojkotthoz

A szigetországi sportvezetők ellenben, a versenyzőkkel egyetemben, jelen lesznek a játékokon.

Egy sor Nyugati országhoz hasonlóan Japánból sem lesznek majd jelen kormányzati képviselők a 2022-es téli olimpián, melynek a kínai főváros ad otthont. Ezt a tokiói kormány jelentette be, meg is indokolva a lépést: „Japán úgy véli, fontos, hogy a nemzetközi közösség által osztott közös értékeket, a szabadságot, az emberi jogokat és a jogállamot Kínában is tiszteletben tartsák”.Japán az ujgurok brutális elnyomása miatt tiltakozik/Fotó: Facebook/Beijing 2022

Az idén megrendezett tokiói olimpiai játékok szervezőbizottságának elnöke és a Japán Olimpiai Bizottság elnöke ellenben ott lesznek a pekingi ötkarikás játékokon. A pekingi külügyminisztérium üdvözölte, hogy a japán sportdiplomácia jeles képviselői, országuk sportolóival egyetemben, jelen lesznek a téli olimpián.

Korábban az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália és Nagy-Britannia jelentette be, hogy diplomáciai bojkottot hirdet. Az említett országok sportolói ugyanakkor részt fognak venni a megmérettetésen.

Emberjogi szervezetek információi szerint Kínában legalább 1 millió ujgurt, valamint más, török nyelvű muszlim népcsoportokhoz tartozó személyt tartanak kényszermunka táborokban. A kínai kormány tagadja, hogy a szóban forgó létesítmények kényszermunka táborok lennének, hanem „szakmai képzési központok”, melyek célja a radikalizálódás elleni küzdelem.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság, semlegességére hivatkozva nem foglalt állást az ügyben, egyben üdvözölte, hogy a bojkott nem gátolja a sportolók részvételét.

A pekingi téli olimpiára 2022 február 4. és 22. között kerül sor.

Kapcsolódók

Kimaradt?