Peking 2022: három büntetőkörrel győztek a norvég sílövők vegyes váltóban

Fotó: Agerpres/EPAEgészen elképesztő izgalmak után, rendkívül fordulatos versenyben a norvég négyes nyerte meg a sílövők 4x6 kilométeres vegyes váltó versenyét a pekingi téli olimpián.

A staféták első két, női indulójánál többnyire a norvégok és az olaszok haladtak az élen, mígnem a skandinávoktól az olimpiai és tízszeres világbajnok Tiril Eckhof katasztrofálisan célzott, sem fekve, sem állva nem találta el az öt célpontot nyolc kísérletből, így előbb egy, aztán két büntetőkört kellett futnia. Emiatt a nagy esélyesek között számon tartott északiak az ötödik helyre estek vissza.

A nők után a címvédő franciák voltak az elsők annak ellenére, hogy első emberük, Anais Chevalier-Bouchet szintén büntetőkörre kényszerült. Mivel az olaszoknak nincs igazán jó férfi sílövőjük, így a folytatásban fokozatosan leszakadtak, azaz a franciák nagy előnnyel vezettek, de ekkor Emilien Jacquelin keze remegett meg: álló helyzetben nyolc lövésből csupán három találata volt, emiatt az oroszok kerültek az élre, őket pedig a francia, svéd, amerikai norvég kvartett üldözte.

Az utolsó lövészetre Eduard Latipovnak még mindig volt nagyjából 15 másodperces előnye, de lassabban lőtt, ráadásul egy póttöltényre is szüksége volt, így üldözői gyakorlatilag utolérték. A célegyenesben hármas versenyfutásból a sportág jelenlegi legnagyobb alakja, a norvég Johannes Thingnes Bö bizonyult a leggyorsabbnak, mögötte a franciáké lett az ezüst, az oroszoké a bronzérem.

Ez a szám harmadjára szerepel az ötkarikás programban, eddig egyszer fordult elő, hogy büntetőkörrel dobogóra lehetett állni, négy éve eggyel a norvégok ezüstérmesként zártak. Ezúttal viszont mindhárom csapat plusz körökre kényszerült, a norvég és a francia háromra, az orosz egyre.

A győztes kvartettből Eckhof, illetve a két Bö fivér, Tarjei és Johannes Thingnes szintén második ötkarikás aranyát nyerte.

Eredmények, sílövészet, 4x6 km-es vegyes váltó
1. Norvégia (Marte Olsbu Röiseland, Tiril Eckhoff, Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö) 1:06:45.6 óra (3 büntető kör+13 lövőhiba)
2. Franciaország (Anais Chevalier-Bouchet, Julia Simon, Emilien Jacquelin, Quentin Fillon Maillet) 0.9 mp hátrány (3+11)
3. Orosz Csapat (Uljana    Nyigmatullina, Kristina Rezcova, Alekszandr Loginov, Eduard Latipov) 1.5 mp h. (1+13)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?