Peking 2022: Lőrincz-Sára Tímea képviseli Székelyföldet a téli olimpián

Egyedüli magyarként lesz ott a romániai téli olimpiai csapatban a gyergyószentmiklósi Lőrincz-Sára Tímea. A versenypályákra gyermekvállalást követően visszatért sífutó két számban fogja megmérettetni magát a februárban rajtoló téli olimpiai játékokon.

Rövidebb idő állt rendelkezésére az olimpiai kvóta megszerzésére a szülés után visszatérő Lőrincz-Sára Tímeának. A harmadik téli olimpiájára készülő gyergyószentmiklósi sportoló az elmúlt évben a Balkán-kupa küzdelmein, valamint világbajnokságon is szerepelt, ebben az évben két kontinentális kupa-szereplés és több felmérő verseny áll mögötte. Mindezt a jelenleg Ausztriában, a román olimpiai válogatottal készülő versenyző mondta el a Maszol érdeklődésére. Ezek a versenyek segítették hozzá a kvalifikációhoz, a felkészülést ugyanakkor már 2021 nyarán elkezdte.

„Júniusban megkezdtük a felkészülést, kisebb megszakításokkal folyamatosan tart, mindössze rövid szüneteket enged a feszes program. Általában másfél hónapot töltöttünk egy kijelölt helyen. Októberben, novemberben már síztünk és azóta külföldön, főleg Ausztriában és Olaszországban készültünk a válogatottal. Jelenleg is Ausztriában vagyunk” – árulta el Lőrincz-Sára Tímea. A romániai őszi, téli időjárás, a pályák állapota sajnos nem kedvezett a hazai felkészülésnek, tette hozzá.Fotók: Lőrincz-Sára Tímea személyes archívuma

A gyergyói olimpikon azzal volna elégedett, ha meg tudná ismételni az előző olimpián elért eredményeit, amit nem könnyít meg az, hogy ezúttal nem volt teljes négy éve felkészülni az olimpiai ciklusban, a gyermekvállalás miatt csupán másfél év állt rendelkezésére. „Sokkal nehezebb volt ez a másfél év, mint az azelőtti olimpia előtti négy a felkészülést tekintve. Elvárás számomra a középmezőny elérése” – fogalmazott Lőrincz-Sára Tímea.

A pekingi téli olimpia speciális lesz a járványügyi szabályok miatt is. A koronavírus-járvány miatt számos különleges rendelkezést hoztak a szervezők, számtalan előírásnak kell megfelelniük a versenyzőknek.

„Folyamatosan kapjuk az új információkat azzal kapcsolatosan, hogy hogyan kell megjelenni, hogy kell viselkedni, hogy kell fertőtleníteni, maszkot viselni. Naponta fogunk PCR-tesztet végezni. Számos applikációt kell használnunk, elég bonyolult a rendszer. Állandó téma ez, általában délutánonként az edzésekre is később megyünk ki, mert gyűléseket tartanak” – mondta el a versenyző. Hozzátette: a számos kellemetlenség, szabály miatt biztosan nem fogja tudni átérezni azt, amit a korábbi olimpiákon. „Felhívták a figyelmünket, hogy az olimpiai falun kívül nem járhatunk, azon belül is csak a szobákban és a kötelező hivatalos helyekre mehetünk el” – fogalmazott.

A romániai olimpiai csapat január 27-én fog útra kelni, Bukarestből repülnek majd Kínába. A február 4-én kezdődő olimpián Lőrincz-Sára Tímea 8-án sprint-, 10-én pedig klasszikus versenyszámban áll rajthoz a sífutók között.

Novák Károly Eduárd sportminiszter hivatalos közösségi oldalán gratulált annak a 22 versenyzőnek, akik képviselni fogják Romániát Pekingben a 2022-es téli olimpián. „Köszönöm erőfeszítéseiket, sok sikert kívánok nekik most és majd a helyszínen is ott leszek, hogy sok szerencsét kívánjak nekik. Mindannyian megérdemlik a legjobb eredményeket!” – fogalmazott a politikus.
Ők képviselik Romániát a téli olimpián:
Szánkózás: Raluca Strămăturaru (női, staféta), Valentin Crețu (férfi, staféta) Marian Gîtlan- Darius Șerban (férfi páros, staféta);
Bob: Andreea Grecu (női egyes, bob 2), Katharina Wick (női bob 2); Mihai Tentea ( férfi bob 2, férfi bob 4), Ciprian Daroczi (férfi bob 2), Raul Dobre (férfi bob 4), Cristian Radu (férfi bob 4);
Skeleton: Sebastian Enache (férfi);
Alpesi sí: Maria Constantinescu (szlalom, óriás szlalom - nők), Alexandru Stefanescu (szlalom, óriás szlalom - férfiak;
Síugrás: Daniela Haralambie (NH női), Andrei Feldorean (NH, LH - férfi), Daniel Cacina (NH, LH - férfi);
Sífutás: Lőrincz Sára Tímea (síatlon, szabad sprint - nők), Paul Pepene, Raul Popa (síatlon, szabad sprint, csapat sprint - férfiak);
Biatlon: Natalia Ushkina (egyéni, sprint, üldözés - nők), George Colțea (sprint, egyéni, üldözés - férfiak);
Gyorskorcsolya: Mihaela Hogaș (nők)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?