Kérges kéz és verejték – ezért sikeres a székelyföldi biatlon

Fotó: Hargita Megyei Sí- és Biatlon Szövetség Facebook-oldalaHa a téli sportokra és Székelyföldre gondolunk, a legtöbb embernek először bizonyára a jégkorong jut eszébe. Kétségtelen, a legnagyobb tömegbázissal és szurkolói támogatással a "hoki" rendelkezik a régióban, ám még számos lehetősége van egy fiatalnak, hogy havon, jégen bizonyítsa tehetségét. Új sorozatunkban bemutatjuk azokat a műhelyeket, ahol a téli sportokat lehet elsajátítani Székelyföldön. Következzen a biatlon. 

A biatlon összetett sportág, a sífutás mellett lövészetet foglal magába, egy versenyző eredményességéhez elengedhetetlen, hogy mindkét összetevőben jól teljesítsen. A sportág legismertebb székelyföldi képviselője a Hargitafürdőn élő Tófalvi Éva, aki hat téli olimpián vett részt. Nyomdokaiban számos ifjú tehetség bontogatja szárnyait Hargitafürdőn, a biatlon egyik fellegvárában. Márton Simon szakedző, a Csíkszeredai Iskolás Sportklub (ISK) igazgatója több évtizede foglalkozik biatlonosokkal utánpótlás- és felnőtt szinten is.

„A biatlonközpont Hargitafürdőn működik. Ott van lőterünk gyerekeknek, akik tíz méterről lőnek, és ifjúsági-, felnőtt korosztálynak is, akik 50 méterről. Felszereltség és hó szempontjából is jók a körülmények, van víz, hóágyú, kivilágított pálya, országos szinten is az egyik legjobb központról beszélhetünk. Az utóbbi 5-6 évben minden bajnokság itt volt megtartva” – mondta el a felkészülés körülményeire vonatkozó kérdésünkre a szakember. Hozzátette: a központban készült fel Tófalvi Éva is számos versenyére, többek között abban a szezonban is, amikor világkupafutamot nyert. A hargitafürdői központ a sportminisztérium segítségével készült el, fenntartója az ISK.

Sok gyerek idő előtt abbahagyja

A biatlon drága sport, hiszen szükség van fegyverre, sítalpakra, botokra, cipőkre, ezen kívül a lőszer sem olcsó. Ez az egyik oka, hogy a gyerekek közül kevesen jutnak el a felnőtt versenyzésig. Az ISK kereteiben 80-100 gyerek jár sífutás- és biatlon-edzésekre. A legtöbben csíkszeredaiak, de a környékbeli településekről is igyekeznek bevonni a fiatalokat. Közülük igyekeznek kiválasztani a legjobbakat, akik a válogatottban is szóhoz juthatnak.

„Hargitafürdőn működik olimpiai központ is. Tudni kell, hogy a csíkszeredai nevelésű versenyzők közül most is van 12 válogatott kerettag. Országos szinten tehát nagyon jól állunk, de az még nem elég. Volt ifjúsági világbajnokunk, ifjúsági olimpián voltak érmeseink, világkupán versenyeznek a sportolóink. Számunkra a cél nem csak az országos bajnokság, hanem az, hogy világ- és Európa bajnokságra, olimpiára jussanak ki a gyerekek, fiatalok” – emelte ki Márton Simon. A romániai felnőtt női válogatottban is jelentős szerephez jutnak a csíkszeredaiak, a hatfős keretből hárman a székelyföldi város utánpótlásműhelyében nevelkedtek – tette hozzá.Fotó: Hargita Megyei Sí- és Biatlon Szövetség Facebook-oldala

A téli sportokat tekintve a biatlon Románia egyik legeredményesebb szakágának tekinthető, amelyben oroszlánrészt vállalnak a székely szakemberek és versenyzők. A sportágban dolgozóknak nem is lehet más a céljuk, mint tovább vinni a hagyományokat és olyan tehetségeket kinevelni, mint az említett Tófalvi Éva, vagy a gyergyótekerőpataki Ferencz Réka, aki junior világbajnoki címmel büszkélkedhet.

Ahhoz, hogy valaki a biatlonban eredményes legyen, nem elég csak gyorsan sífutni, vagy jól lőni, mindkettőben jól kell teljesíteni. „Komplex sportról beszélünk, persze, nem mindenkiből kell bajnok legyen, a lényeg azon van, hogy a gyerekek mozogjanak, a tehetségesek haladjanak” – szögezte le a szakedző. A biatlonhoz, mint minden már sportághoz kitartás szükséges, az iskolás korból kinőve nem könnyű a pályán maradni. „Az ifjúsági korból a felnőttbe lépve rengeteg gyerek elveszik” – mutatott rá Márton Simon.

Szükség van a fiatal szakemberekre

Csíkszeredában ifjúsági korig az ISK kötelékébe tartoznak a gyerekek, ezt követően valamelyik klubhoz szerződnek attól függően, hol találnak megfelelőbb feltételeket. Helyben a Csíkszeredai VSK-nak és a Csíkszeredai Sportklubnak van biatloncsapata, de többen választják más városok klubjait is – mondta el Márton Simon.

Székelyföldön Csíkszeredán kívül Gyergyószentmiklóson foglalkoznak biatlonnal, azonban ott nincs lőtér. A sportiskolák nincsenek könnyű helyzetben, ha olyan költséges sportágról van szó, mint a biatlon. „Felszerelésre nem nagyon van pénzünk. Kevés van és azt nehéz leosztani. Érdemes megemlíteni, hogy a csíkszeredai az egyetlen sportiskola országosan, ahol a szánkón, bobon kívül minden téli sporttal foglalkoznak" – magyarázta a szakember.

A sífutással és a biatlonnal jelenleg öt edző foglalkozik az ISK keretében. „Vannak fiatal edzőink, ami nagy dolog szerintem, jó, ha van utánpótlás ezen a téren is. Ugyanúgy kell fiatalítani a szakvezetésben, az edzői csapaton is, mint a versenyzőknél. Mindenkinek le vannak osztva a feladatai, jól szervezetten végezzük a munkánkat” – hangsúlyozta Márton Simon.

Ha egy sportoló edző szeretne lenni, jelenleg Brassóban, vagy Kolozsváron van lehetősége továbbtanulni, tette hozzá. Kihangsúlyozta ugyanakkor, hogy nagyon fontos a felkészült, fiatal szakemberek szerepvállalása, folyamatos képzése. „Halad a világ előre, tartanunk kell a lépést. Minden szakosztályban fiatalítani kell. Ebből a szempontból is jól állunk, a sportiskolában több szakosztályban vannak fiatal, ügyes edzőink” – részletezte.Fotó: Márton Simon archívuma

A siker titka

Persze, a szakembereken túl meghatározóak a lehetőségek, a körülmények is. Igyekeznek a gyerekek szüleiről levenni az anyagi terheket. Márton Simon kiemelte, hogy Tófalvi Éva, az általa létrehozott alapítványon keresztül például 30 fiatalt látott el felszereléssel.

„Mi is próbálgatjuk, amit lehet. Azokat, akik nemzetközi szinten is versenyeznek, segíti a szövetség is, ahogy tudja. Ez azonban mind nem elég. Az edző nem képes több ember feladatát ellátni. A mai világban szükség volna orvosra, pszichológusra is például. Biztos vagyok benne, hogy ha több szakemberrel rendelkeztünk volna, Tófalvi Éva olimpiai, vagy világbajnoki érmes lenne” – fejtette ki a szakember.

Hozzátette: mindezen túl az elvégzett munkát semmi nem pótolhatja. „Mindig azt mondtam: gyerekek, kérges kéz és verejték nélkül eredményt nem lehet várni. Ez egy sportolónak szabály, törvény. Minél többet dolgozol, annál sikeresebb leszel” – mondta zárásként Márton Simon.Fotó: Hargita Megyei Sí- és Biatlon Szövetség Facebook-oldala

Kimaradt?