Alpesi sí: a jövő olimpikonjait nevelnék a székelyföldi műhelyekben

Elhivatott szakemberek, lelkes fiatalok éltetik a székelyföldi sísportot | Fotók: ISK CsíkszeredaHa a téli sportokra és Székelyföldre gondolunk, a legtöbb embernek először bizonyára a jégkorong jut eszébe. Kétségtelen, a legnagyobb tömegbázissal és szurkolói támogatással a "hoki" rendelkezik a régióban, ám még számos lehetősége van egy fiatalnak, hogy havon, jégen bizonyítsa tehetségét. Új sorozatunkban bemutatjuk azokat a műhelyeket, ahol a téli sportokat lehet elsajátítani Székelyföldön. Elsőként az alpesi sível foglalkozunk.

Bizonyára sokaknak csenghet ismerősen a csíkszeredai Miklós Edit neve. A 2018-ban visszavonult alpesi síző Románia-, majd a magyar állampolgárság megszerzése után, 2011 januárjától Magyarország színeiben versenyzett és ért el nemzetközi sikereket. A versenyző a 2014. évi téli olimpiai játékokon 7. helyezést ért el lesiklásban, ami az alpesi számban, illetve az összes síszakágat tekintve is minden idők legjobb magyar olimpiai eredménye. Ha ehhez hasonló sikerek egyelőre nem is várhatóak, a szakág székelyföldi műhelyeiben ma is számtalan tehetség bontogatja szárnyait. Az alpesi sí székelyföldi helyzetéről Péter Zsomborral, a csíkszeredai Iskolás Sportklub (ISK) edzőjével beszélgettünk.

Alpesi sível Csíkszeredában a fennállásának 50. évfordulóját 2018-ban ünneplő Iskolás Sportklub keretében ismerkedhetnek meg a gyerekek – tudtuk meg Péter Zsombortól. Az ISK-nál három szakember foglalkozik a fiatalok oktatásával: a legkisebbekkel, Csizmás Judit, az U12, U14, U16, U21 korosztályokkal Bíró Tibor és Péter Zsombor dolgozik. A hargitai megyeszékhelyen működik még a Tanulók Klubjának is alpesi sí-csapata. Az ISK színeiben 45 gyermek sportol és versenyez rendszeresen az alpesi sí szakágban – mondta el Zsombor.

Megyei versenyből Székelyföldi Síbajnokság

„Rendszeresen képviseljük a várost versenyeken. Létezik egy jól kialakított megyei bajnoksági-rendszer, amelyet a Hargita Megyei Sí- és Biatlon Szövetség szabályoz. Jól bevált versenynaptár alapján zajlanak a megmérettetések, összesen öt fordulóban. A múlt héten voltunk Borszéken, most következik Sugásfürdő, aztán Csíkszereda, Gyergyó és Maroshévíz” – sorolta a szakember.

Hozzátette: ezeken a versenyeken eddig csak Hargita megyei versenyzők vettek részt, idén hozzájuk csatlakozott egy sepsiszentgyörgyi csapat, így ettől az évtől Székelyföldi Síbajnokság néven fut a sorozat. Az ISK a bajnokság futamait főképp erőfelmérőként használja fel, a következő szint az országos versenyeken való részvétel, ami kisebb nehézségekbe ütközött ebben az évben, hiszen két futamot is halasztottak már. „Nem a vírusnak köszönhetően, hanem a hóviszonyok miatt halasztották el ezeket a versenyeket, várjuk az új időpontokat” – hangsúlyozta Péter Zsombor.

Az ISK alap-bázisának a Kissomlyó SKI sípálya tekinthető, de szükség esetén eljárnak Hargitafürdőre, Maroshévízre, a Gyimesekbe is edzésekre. „Ideális esetben, ha működik a kissomlyói pálya, oda megyünk, itt van a lábunk alatt. Az is szempont, hogy nem kell utazni, iskolából hiányozni a gyerekeknek” – mutatott rá a síedző. Hargita megyében versenycsapat működik még Borszéken, Maroshévízen, Gyergyószentmiklóson, az utóbbi kettő helyen szintén sportiskolai keretek között, ők járnak a megyei versenyeken kívül országosokra is. Ezen kívül Székelyudvarhelyen is működik egy magánklub Nagy Norbert vezetésével, akik az országhatárokon túllépve, nemzetközi viadalokon is részt vesznek időnként, tudtuk meg.

Cél a dobogó

A csíkszeredai klub is büszkélkedhet nemzetközi eredményekkel, igaz, ezek nem az utóbbi időszakban születtek. „Jelenleg országos szinten a top háromba kerülésre mindig esélyesek vagyunk, igaz, nem minden kategóriában. A 45-ből 15 fiatallal országos versenyeken is részt veszünk, közülük 3-4-en dobogóesélyesek általában, a többiek a középmezőnyhöz tartoznak” – sorolta Péter Zsombor.

Hangsúlyozta, hogy a versenysport működtetéséhez mindenekelőtt megfelelő tömegbázisra van szükség, hogy legyen kik közül kiválasztani a versenyzőket. „Ha tehetségesek a gyerekek, akkor az anyagiak, az elhatározás és a kitartás határoz meg mindent. Lelkileg, fizikailag és szellemileg is nagyon oda kell állnia annak, aki magas szintre akar eljutni, hiszen a versenysport nagyon sok lemondással jár” – emelte ki a szakember.

A sísport nem olcsó mulatság. Egy pár síléc ára 2 ezer lej körül van, a versenyző gyerekeknek kell minimum két pár, a léceket pedig legalább kétévente cserélni kell már csak amiatt is, mert kinőnek belőlük a fiatalok. „Emellett ott vannak a botok, a védőfelszerelések, a sícipő és még a felvonóztatás is, ami nem utolsó szempont” – sorolta Zsombor.

A sípályák igénybevétele is sokba kerül ugyanis. Az ISK a tanügyminisztérium által jut némi támogatáshoz, ami biztosítja a pályahasználatot és a versenyeken való részvétel költségeit. „Nem minden hárul tehát a szülőkre. Működtetünk egy egyesületet is a kollégáimmal, amivel tudunk pályázni versenyszervezésre és arra, hogy segítsük a sí-csapatot azzal, amivel tudjuk” – tette hozzá a szakember.

Magyar válogatottak Székelyföldről

Az országos szakszövetséggel megfelelőnek ítéli meg az együttműködést Péter Zsombor. „Mivel jelenleg nincs Csíkszeredából válogatott kerettagunk, így nincs közvetlen kapcsolat. Az elmúlt években akadtak gondok a válogatott tagsággal kapcsolatosan, de most nem tudok rosszat mondani. A versenyeket megrendezik, és edzőképzést is tartottak nemrég egy ausztriai szakember meghívásával” – mondta el. Kiemelte: a gyergyószentmiklósi klub kötelékében versenyez jelenleg junior korosztályban Zöld Róbert, aki nyert már Romániában szervezett nemzetközi versenyt is, de rajta kívül is elmondható, hogy Hargita megye jól áll országos viszonylatban.

Ezen kívül érdemes megemlíteni, hogy két csíkszeredai fiatal magyar klub színeiben szerepel, ők a magyar válogatottban is szóhoz juthatnak. „Országosan szeretnénk a top háromba kerülni, ha ezt sikerül elérni, akkor következhet a nemzetközi szint, egyelőre nem tartunk ott, de igyekszünk” – tette hozzá Péter Zsombor.

(Borítókép: országos megmérettetésen a Csíkszeredai ISK fiatal versenyzői)

Kapcsolódók

Kimaradt?