banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Egységes beléptető-rendszer – a Hargita megyei sípályák együttműködését ösztönzik

A téli sportok szerelmeseinek színvonalasabb kiszolgálása érdekében szeretné jobban összehangolni a régióban található sípályák működését Hargita Megye Tanácsa. Ennek a folyamatnak egyik lépéseként bővült a Hargitai Sírégió, így már hat pálya várja a vendégeket egységes beléptetési rendszerrel. A homoródfürdői sípályánál jártunk.

A Székelyföldön nagy hagyományokkal rendelkező közösségi munkában, összefogásban látja a térségi síelési lehetőségek fejlesztésének kulcsát Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A politikus minderről Homoródfürdőn, a Lobogó sípályánál beszélt csütörtökön, a Hó világnapja alkalmából szervezett sajtóeseményen.

„Csík-, Gyergyó-, Udvarhelyszék, de akár Háromszék és Marosszék tekintetében is képesek lehetünk olyan együttműködéseket kialakítani, amelyek erősíteni tudják a vendéglátás szereplőit is. Az idegenforgalomnak olyan alapokat tudunk biztosítani ebben a megyében, amelyek talán nincsenek jelen más térségekben. A helyi termékeken, élelmiszereken túl itt vannak azok a természeti adottságok, amik egyedülállóak, a megye több mint fele hegyvidék” – mutatott rá az elöljáró. Hozzátette: a négyévszakos turizmus fejlesztése és működtetése a céljuk a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulással együttműködve.

Bővült a sírégió

Bíró Barna-Botond, a megyei tanács alelnöke beszámolt arról, hogy 2015 óta működik a megyei tanács kezdeményezésére alakult sírégió, amelyben kezdetben négy sípálya működtetői vettek részt: két bucsin-tetői-, a homoródfürdői és a gyergyócsomafalvi pálya fenntartói voltak az alapítók.

„Ez kiegészül mostantól a Hargitafürdőn működő, illetve a csíksomlyói Kissomlyó pályával. Együttműködésben gondolkodnak a működtetők, nekünk pedig az a célunk, hogy segíteni tudjuk a turizmus téli időszakra vonatkozó kínálatát. Ennek a hat helyszínnek a működtetői egységes beléptető-rendszert hoznának létre. Ahol Skidata-rendszer működik, egységesen, egy kártyával a vendég bármelyik pályára be tud majd lépni, nem kell mindenhol sorban állnia a pénztáraknál” – mondta az elöljáró.A szerző felvétele

Bíró Barna-Botond szerint mindezzel együttműködésre tudják ösztönözni a működtetőket. Kifejtette: szeretnének Hargita megye turisztikai kínálatára minél nagyobb figyelmet irányítani. Céjuk, hogy a turisták minél több napot töltsenek a régióban, minél több szolgáltatást vásároljanak meg helyben, és jó élményekkel gazdagodva távozzanak.

A megyei tanács alelnöke hangsúlyozta: a szakemberek véleménye szerint a koronavírus-járvány elmúltával a turizmus lesz az az ágazat, amely a leggyorsabban lendül fel, és sokan a világgazdaság egyensúlyba hozását várják tőle. Az alelnök azt is elmondta: folytatják a régió turisztikai népszerűsítését. Ennek keretében hamarosan újra aktív bloggerek érkeznek a megyébe, akik főleg sípályákat látogatnak meg.

A hétköznapok kevésbé zsúfoltak

A politikus kitért a hétvégéken tapasztalható zsúfoltság kérdésére is. „Arra bátorítunk mindenkit, hogy nyugodtan válasszák a hétköznapok kínálatát is, hiszen a hétvégék igen zsúfoltak, de a hétköznapok is ugyanolyan minőséget, lehetőségeket kínálnak és sokkal nyugodtabb környezetet biztosítanak az idelátogatók számára” – fogalmazott.

A homoródfürdői Lobogó sípályát működtető vállalkozás képviseletében Görgicze Sándor ügyvezető elmondta: a sírégió alapító tagjaként örvendetesnek tartja, hogy további tagok csatlakoztak a kezdeményezéshez.

„Szeretnénk közösen gondolkodni és reménykedünk abban, hogy Hargita megyében olyan sípályákat tudunk létrehozni, amelyeken mindenki megkapja a számára megfelelő pályát és közös beléptető rendszerrel kiegészítve a turisták hosszabb időt tölthetnek el nálunk” – fogalmazott az ügyvezető.

A SkiHarghita sírégióval kapcsolatos információk elérhetőek a VisitHarghita telefonos alkalmazásban is.

Kapcsolódók

Kimaradt?