Szocsi 2014: aranyéremmel felérő 7. helyen végzett Miklós Edit

FRISSÍTÉS: Aranyérmet ugyan nem nyert, de magyar szinten 3 aranyéremmel felérő 7. helyen végzett a női lesiklásban Miklós Edit. Eredménye mind a román, mind pedig a magyar alpesí sísport legjobb helyezését jelenti. A román köztelevízió helyszíni tudósítói nem győztek sajnálkozni, hogy a csíki sportoló 2011-ben országot váltott. A magyar színekben induló csíkszeredai síző 25-ként indult és végig nagyon agresszíven versenyezve 1:42.28 alatt ért célba, alig 71 századmásodperccel lemaradva a két győztes, Tina Maze és Dominique Gisin mögött. Ezzel néhány percig az olimpia pontszerző hatodik helyen állt - az őt követő norvég Lotte Smiseth Sejersted azonban megelőzte.

Miklós Edit a verseny után a maszol.ro-n keresztül üzente, hogy 4 év múlva aranyért száll versenybe.

A szám történelmi sikerrel zárult, ugyanis az ötkarikás játékok alpesi sí küzdelmei során először alakult ki holtverseny az élen: a két aranyérem a szlovén Tina Maze és a svájci Dominique Gisin nyakába került. A szlovén és a svájci versenyző 71 századmásodperccel volt gyorsabb Miklós Editnél, aki megelőzte többek között a hétfői kombináció dobogósait, a német Maria Höfl-Riesch-t, az osztrák Nicole Hospot és az amerikai Julia Mancusót, valamint a szám 2011-es világbajnokát, a szintén osztrák Elisabeth Görglt.

A 30 éves Maze négy évvel ezelőtt Vancouverben - ahol a megnyitóünnepségen hazája zászlaját vihette - óriás-műlesiklásban és szuperóriás-műlesiklásban is ezüstérmet szerzett, ugyanakkor lesiklásban csak a 18. lett. A 22 éves Gut pályafutása első nagy sikerét érte el.

    alpesi sí, női lesiklás

  • 1. Tina Maze (Szlovénia) és Dominique Gisin (Svájc) 1.41.57
  • 3. Lara Gut (svájci) 0.10 mp hátrány
  • ...7. Miklós Edit 0.71 mp hátrány

„Elég ideges voltam a rajtnál, de miután kiugrottam, már csak a pályára koncentráltam – nyilatkozta az M1-nek Miklós Edit. – A pálya felső részén rontottam ugyan, ám próbáltam egyből elfelejteni, és küzdeni tovább a célig a helyezésért. Nekem ez volt a fő számom, ebben vártam a legjobb eredményt magamtól. Ennek érdekében kockáztattam, és nem számított, hogy kiesek-e vagy sem. Amikor leértem, a hatodik helyen álltam, aminek nagyon megörültem. Majdnem sikerült is megtartanom, csak egy rivális jött be elém. Így lemaradtam a pontszerzésről, de remélem, hogy értékelik majd a teljesítményemet. A lényeg számomra az, hogy megmutattam, igenis meg lehet csinálni, és tudok jó lenni, jó vagyok.”

Kimaradt?