banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Összeállt a mezőny az európai klubtornákra – a hazai pontvadászatokban még pár hely kiadó

Az európai klubtornák aktuális idénye ugyan még nem zárult le, de az eldőlt, hogy mely labdarúgócsapatok képviselik Romániát a következő szezonban.

Az már korábban is ismert volt, hogy a SuperLiga-győztes FCSB a Bajnokok Ligájában, a második helyezett Kolozsvári CFR a Konferencia Ligában, a Román Kupa-győztes, másodosztályos Vajdahunyadi Corvinul pedig az Európa Ligában léphet pályára. Mindegyik együttes a selejtezőkben kezd majd, ugyanakkor még egy hely kiadó volt, amelyért a bajnokságban harmadik Craiovai Universitatea harcolt az alsóházi rájátszásból érkezett Kolozsvári Universitateával az osztályozón.

Fotó: Craiovai Universitatea/Facebook

Ez a csata vasárnap este dőlt el Craiován, ahol a házigazdák drámai végjátékot követően, büntetőkkel harcolták ki a nemzetközi szereplés. A rendes játékidőben nem esett gól, majd a hosszabbítás során Houri vezetéshez juttatta az oltyán gárdát, csak aztán a hosszabbítás ráadásperceiben Nistor találata büntetőrúgásokra mentette a meccset. A szétlövéseket végül a Craiovai Universitatea 5-4-re nyerte meg, és így pályára léphetnek a Konferencia Liga-selejtezőkben.

Az oltyán gárda és a Kolozsvári CFR is kiemelt lesz a sorsoláskor, így legyőzhetőnek mutatkozó ellenfélre számíthatnak. Velük ellentétben viszont a Vajdahunyadi Corvinul nem lesz kiemelt az EL-ben, így például ellenfélként kaphatja a moldovai Sheriff Tiraspolt, a szlovén Maribort, a lengyel Wisla Krakkót, a ciprusi Pafost vagy épp a magyarországi Paksot.

A BL-ben az FCSB kiemelt, így a papírforma szerint gyengébb csapat ellen kezdheti a kvalifikációkat.

A nemzetközi klubtornák sorsolását június 18-án tartják, majd az első selejtezőkör mérkőzéseit júliusban rendezik.

Egyelőre még az aktuális szezon döntői nem értek véget: noha az Atalanta már történelmet írt az EL-serleg elhódításával, még hátra van a szerdai Olympiakosz–Fiorentina Konferencia Liga-döntő, és a június elsejei Borussia Dortmund–Real Madrid BL-finálé.

Az utolsó helyekért harcolnak

A SuperLiga 2024–2025-ös idényének mezőnye a hétfő esti FK Csíkszereda–Dinamo osztályozó visszavágóját követően véglegesedik. A bukaresti csapat, mint ismeretes, 2-0-s hazai sikere után, előnyben várja a találkozót. Az már eldőlt, hogy a Botoșani FC a következő idényben is az élvonalban játszhat, miután az osztályozón felülmúlt a Liga 2-ből érkezett Miovenit.

Fotó: Bihar FC

A Pitești megyei alakulat így a következő idényben is a másodosztályban szerepel. A Liga 2 mezőnye majd csak június 5-én véglegesedik, hátra vannak még a feljutási osztályozók döntői. A harmadosztályos erdélyi csapatok közül nincs már versenyben a Zilah, amelyiket az elődöntőben a Nyárádtő búcsúztatott, de kiesett a Máramarosszigeti CSM és a Temesvári Poli is. Utóbbit a Temes megyei Győröd község alakulata búcsúztatta, amelyik a másodosztályos szereplésért a Bihar FC-vel csatázik a fináléban. A váradiak a Filiași gárdáján verekedték át magukat.

Az osztályozók első körét június elsején, a visszavágókat június 5-án rendezik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?