banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

„Mindenki tudta a helyét a csapatban” – Gajdó Balázs szerint az összhang volt a brassói hokitripla titka

Iskolai toborzás alkalmával nyílt lehetősége kipróbálni a jégkorongot, mára már számos sikert ért el a sportágban a kézdivásárhelyi Gajdó Balázs. Bár kihívást jelentett számára a fiatal korosztály után a felnőtt mezőnyben is helyt állni, idővel megtalálta helyét a Brassói Coronánál. Szerinte három éve kezdődött el az a folyamat a csapatnál, ami a tavalyi Erste Liga győzelemhez és a hazai trófeák megnyeréséhez vezetett.

Gajdó Balázs 1998-ban született Kézdivásárhelyen. Karrierje kezdetétől szinte megszakítás nélkül Brassóban hokizik, egyetlen rövid kitérője volt a Steaua Bukarest csapatánál. Tavaly a Coronával sok évnyi kemény munka után felértek a csúcsra, övék lett a román bajnokság, a kupa és az Erste Liga trófeája is.

Fotók: a sportoló személyes archívuma

Gyerekként egy iskolai toborzás során fedezték őt fel Kézdin, az osztályt meglátogató edző lehetőséget adott neki a jégkorong kipróbálására, ő pedig szívesen élt a lehetőséggel. A brassói csapat már akkor is nagy erőt képviselt a bajnokságban, a felnőtt keretbe pedig fiatalként nem fért be, ezért döntött úgy, hogy a 2016/17-es szezont a fővárosi csapatnál fogja tölteni.

„A Steauanál megadták a lehetőséget, sokat játszottam. Belekóstoltam egy kicsit abba, milyen a felnőtt mezőnyben hokizni. Sokkal gyorsabb és fizikálisabb a játék, mint a junior korosztályokban. Nagy váltás volt ez nekem akkor. A Bukarestben lejátszott közel harminc meccs rendkívül fontosnak bizonyult a későbbiek szempontjából” – emlékezett vissza felnőtt sportkarrierje kezdetére a kézdi játékos.

Brassóba visszatérve elkezdődött számára az a napjainkban is zajló időszak, amely számos jó eredményt és élményt hozott számára. Úgy érzi, a csapat magja az elmúlt években ugyanaz maradt, főleg a légiósok váltakoznak évente, de összeségében elmondhatja, hogy komfortosan érzi magát a megszokott környezetben.

A játékosként való beilleszkedést tekintve erőnlétben és a játék sebességében kellett a legtöbbet fejlődnie a felnőtt mezőnyben, idővel fel tudta venni a tempót a többiekkel. Bár a brassói csapat korábban is nagy játékerőt képviselt Erdélyben, a Csíkszeredai Sportklubbal és a Gyergyói Hoki Klubbal valószínűleg többen számoltak tavaly, mint az Erste Liga esélyeseivel, a Corona viszont több év befektetett munkája után őket is felülmúlva ért a csúcsra.

„Három éve pozitív változás indult el a csapatban, jó légiósok kerültek ide. Nem volt azóta jelentős változás a csapatban, akkor is már eljutottunk az elődöntőig az Erste Ligában. Összeszokott a brigád, mindenki tudta a helyét a csapatban és a saját erősségeit használta ki. Ez a fajta csapatmunka kellett a három aranyérem megszerzéshez” – mondta el a múlt szezonban elért triplázással kapcsolatban Gajdó Balázs.

Kitért a továbbiakban a csapatban betöltött szerepére is, valamint arra, hogy az Erste Liga pontrendszere miatt minden csapat igyekszik minél több minőségi légióst igazolni, akikkel a hazaiak játéktudást tekintve nehezen tudják felvenni a versenyt. Szerinte a hazaiaknak inkább egymással kell egy egészséges versenyhelyzetben megküzdeniük az első sorokba kerülésért. Úgy érzi, a csapat mentalitásának jót tesz, hogy a játékosok nem érezhetik biztosnak a játéklehetőséget és meg kell dolgozniuk érte.

A pontrendszer okozta hatások ellensúlyozására a Román Jégkorong-szövetség a légiósokra vonatkozóan vezetett be korlátozást ettől a szezontól, minden csapat csak hármat szerepeltethet közülük.

„Nem változtatja meg az erőviszonyokat az új szabályozás. Annyiban befolyásolja a helyzetet, hogy azok a fiatalok, akik a bajnokságban sem kaptak elég lehetőséget, most többet lehetnek a pályán. Ebben a helyzetben muszáj az edzőknek őket is játszatniuk, de így legalább tapasztalatot szereznek ahhoz, hogy az Erste Ligában is tudjanak szerepelni” – fejtette ki véleményét a változtatásról a Brassó játékosa.

Jövőjével kapcsolatban elmondta, két éves szerződése van a Coronánál, amelyet szeretne is kitölteni, onnan pedig a folytatást az élet eldönti számára. Ebben a szezonban szeretne egyre fontosabb tagja lenni a csapatnak és megtenni mindent a tavaly megszerzett három cím megvédéséért.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?