Mészár Sándor: „Nem kell bizonyítsam, ezek tények”

Nem kell tartani attól, hogy az UTA elveszítené a márkát azt követően, hogy a szurkolói klubot kizárták az élvonalbeli futballegyesületből – mondta a Maszol megkeresésére Mészár Sándor. A nagy múltú aradi klub vezére válaszolt a személyét ért vádakra is, leszögezve, hogy azok alaptalanságát nem is kell neki bizonyítania, hanem a tények igazolják az ártatlanságát.

Újabb fejeztéhez érkezett az UTA vezetősége és a szurkolói klub közötti vita, miután utóbbit kizárták az egyesületből. Beszámoltunk arról, hogy a törzsszurkolók sikkasztással, adócsalással vádolták meg Mészár Sándort és kilátásba helyezték, hogy megvonják a márkahasználati jogot az egyesülettől.

Mészár Sándor | Fotó: uta-arad.ro/archív felvétel

„Nagyjából két éve tart a vádaskodás, fenyegetés, zsarolás. Megnehezítik az egyesület munkáját. (…) Fenyegették az egyesület alkalmazottait, azok családját” – mondta szerdán a Maszol megkeresésére Mészár. Az aradi futballklub „újjáépítőjeként” számon tartott sportvezető tájékoztatása alapján ezt elégelték meg mostanra, és emiatt döntöttek a szurkolói klub kizárása mellett a hétfői közgyűlés alkalmával. „Mindenki megszavazta” – hangsúlyozta. Kiemelte, ugyanakkor azt is, hogy ez a döntés nem jelenti azt, hogy a klub elveszíti a nevét. Elmondása alapján a szurkolói klub nagyon sok valótlanságot állít, így a márkahasználati joggal kapcsolatban is. Mészár közölte, hogy az le van védve az Állami Találmányi és Védjegyhivatalnál (OSIM), nem lehet csak úgy elveszíteni. „Nem azért működünk, mert a szurkolói klub hozzájárult” – szögezte le.

Fontosnak tartotta ugyanakkor kiemelni azt is, hogy az UTA szurkolói klubjának tagjai csak töredéke a csapat tulajdonképpeni drukkereinek. Előbbi mintegy 50-100 személyt takar, miközben nekik tízezres nagyságrendű szimpatizánsuk van, akik töretlenül kitartanak a csapat mellett és elhatárolódnak a törzsszurkolói gárda „vulgaritásától”. „Szó csincs tehát arról, hogy kizártuk a szurkolóinkat” – hangsúlyozta Mészár.

A klub vezetőjét kérdeztük a személyét, illetve a klub vezetőségét ért vádakról, arról, hogy egyértelműen kimondva adócsalással és sikkasztással gyanúsították meg. „Mint korábban, úgy most is minden vád alaptalan. Ezt bizonyítják az elmúlt két év számos ellenőrzései, minden olyan hatóság, akiket ránk küldtek. Nem találtak semmi törvénytelenséget. Nem nekem kell bizonyítsam, ezek tények” – szögezte le Mészár.

Kérésünkre felidézte, hogy egészen addig, amíg a 2022-ben elutasított állítólagos befektetői társaság színre nem lépett, addig ez a törzsszurkolói csoport végig mellettük állt. „Akkor 180 fokos fordulatot vettek. A befektetői társaság pozíciókat, állásokat ígért nekik. Pár sajtósnak is. És elkezdődött egy jól megszervezett kampány” – mondta Mészár. Mint arról korábban írtunk, akkoriban szárnyra keltek olyan információk, amelyek szerint a befektetők voltaképp nem pénzt akartak bevinni a klubba, hanem annak irányítására pályáztak, és többek között a szurkolói klubból került volna ki az UTA majdani új elnöke is. Mészár akkor nem reagált ezekre a hírekre, most viszont érdeklődésünkre elmondta, hogy szerinte a hitelrontásukra törekedtek, azt is rájuk próbálták „húzni”, hogy politikai irányítás áll mögöttük. „Ez most fáj nekik a legjobban” – jegyezte meg Mészár. Megjegyezte, mindez sokat ártott a klubnak is. „Ez a kampány anyagilag és sportszempontból is ártott a klubnak, rontott az imázsán, mondhatjuk úgy, beporolták a fényét” – jegyezte meg.

Megkérdeztük Mészártól azt is, hogy ha a szurkolói klub egyesületi tagsága ilyen problémákat generált, akkor miért vártak két évet a kizárásukkal. A sportvezető azt mondta, hogy jóhiszeműek voltak, bíztak a pozitív változásban.

Hogy ez a „háborúskodás” meddig fog tartani, azt ő sem tudja. Arra azonban számít, hogy nem fognak leállni. Vannak ugyanakkor különböző futó perek a bíróságokon, ha azok lezárulnak, Mészár szerint „lejjebb vesznek majd”. Közölte ugyanakkor, hogy tudomása szerint a szurkolók 98 százaléka lassan már nem tűri ennek a csoportnak a kampányát, azt, hogy szurkolóként voltaképp nem a csapattal foglalkoznak.

Arról kérdezve, hogy ez hatással van a csapatra is, Mészár úgy látja, hogy a román játékosok világosan látják, hogy mi történik, a külföldieket kevésbé viseli meg.

Az UTA a SuperLiga soron következő fordulójában a Voluntari vendége lesz szombaton.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?