Katar 2022: az Ukrajnát legyőző Wales 64 év után jutott ki világbajnokságra

Wales hazai pályán Andrij Jarmolenko öngóljával 1–0-ra legyőzte Ukrajnát vasárnap, a labdarúgó-világbajnokság európai pótselejtező-sorozatának utolsó mérkőzésén, így 64 év után kvalifikált ismét a sportág legrangosabb tornájára.

Wales világbajnokságon legutóbb 1958-ban, Svédországban szerepelt – nem mellesleg ez volt története egyetlen vb-je, amelyen a hatodik helyen zárt. Ahhoz, hogy utolsó európai csapatként kvalifikáljon Katarba, az egyébként végig kiválóan játszó Ukrajnát kellett legyőznie.

Az első félidőben az Olekszandr Petrakov által irányított ukránok domináltak, labdabirtoklásban és kapura lövési kísérletekben egyaránt a walesiek fölé nőttek, a 34. percben mégis a hazaiak szerezték meg a vezetést: Gareth Bale balról, bő 20 méterről végezhetett el szabadrúgást, a veszélyesen haladó labdája megpattant az ukrán csapatkapitány, Andrij Jarmolenko fején, aki így tulajdonképpen öngólt csúsztatott (1–0). Fotó: Agerpres/EPANem sokkal később érdekes helyzet alakult ki a walesi tizenhatoson belül: Joe Allen nem vette észre a mögüle érkező Jarmolenkót – rálépett a lábára, az ukrán pedig elesett. Habár videózták az esetet, nem ítéltek büntetőt.

A második negyvenöt percben mindkét csapat hagyott ki óriási helyzeteket: ukrán oldalon például az 57. percben Viktor Cihankov kapta a tizenhatoson belül, középen a labdát, kapura tette azt, de Wayne Henessey bravúrt mutatott be – a kipattanó Roman Jaremcsuk elé került, aki ekkor nagyjából öt méterre állt a gólvonaltól, ám nem tudta megoldani a szituációt. Ahogy telt az idő, Wales egyre zártabban védekezett. Ettől függetlenül háromszor is betalálhatott volna, viszont Aaron Ramsey, a helyére beálló Brennan Johnson és Bale sem tudott élni az előtte adódott lehetőséggel – utóbbi esetében Heorhij Buscsan kapus mentette meg Ukrajnát a 2–0-tól. A végjátékban Olekszandr Zincsenkóék főként távoli lövésekkel próbáltak egyenlíteni, de mindhiába, 1–0-s vereséget szenvedtek.

Az orosz–ukrán háború miatt mostanra halasztott, utolsó európai pótselejtezőn tehát Wales aratott diadalt, amely így ott lehet a november 21-én kezdődő katari világbajnokságon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?