Katar 2022: a FIFA-elnök nekiment a képmutató Nyugatnak

Fotó: Agerpres/XinhuaKépmutatással vádolta meg a nyugati országokat Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke.

A tisztségviselő az összegyűlt mintegy 400 újságíró döbbenetére a szombati al-rajjani sajtótájékoztatóján 54 perces tirádában tört ki arról, hogy úgy gondolja, amit „mi európaiak” az elmúlt háromezer évben világszerte tettünk, azért az elkövetkező háromezer évben bocsánatot kell kérnünk, mielőtt elkezdünk másoknak erkölcsi tanácsokat osztogatni.

Az 52 éves olasz-svájci sportvezető.egyúttal jelezte, szomorúnak tartja a kettős mérce alkalmazását.

Katar évek óta a bírálatok kereszttüzében áll az emberi jogok sárba tiprása és a külföldi munkavállalók nem megfelelő életkörülményei miatt. Az emírség kormánya ugyanakkor visszautasítja ezeket a vádakat. – Hány nyugati befektető, amely milliárdokat kapott Katartól, hány emelte fel a szavát a külföldi munkások jogaiért? Egy sem. Ki törődik a munkásokkal? Ki? A FIFA igen, a futball igen, a világbajnokság igen - és az igazat megvallva, Katar is” – dühöngött a szervezet elnöke. A dohai lakóhellyel is rendelkező FIFA-elnök hozzátette, nem érti, hogy miért nem ismerik el az országban történt pozitív változásokat.

Képmutató az ilyen egyoldalú kioktatás - fogalmazott, miután a következő szavakkal kezdte a sajtótájékoztatóját:

„Ma nagyon erős érzéseim vannak. Ma katarinak érzem magam, ma arabnak érzem magam, ma afrikainak érzem magam. Ma melegnek érzem magam. Ma fogyatékkal élőnek érzem magam, ma bevándorló munkavállalónak érzem magam.

A december 18-ig tartó világbajnokság vasárnap a Katar-Ecuador nyitómérkőzéssel veszi kezdetét.

Kapcsolódók

Kimaradt?