Katar 2022: betiltották az alkoholárusítást a stadionok környékén

Két nappal a labdarúgó-világbajnokság rajta előtt a házigazda Katar alkoholtilalmat vezetett be a tornának otthont adó stadionok környékén.

Fotó: FIFAA katari világbajnokságra ellátogató szurkolók nem fogyaszthatnak sört a stadionok környékén – jelentette be pénteken a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) egy szűkszavú közleményben. Mint írják, az alkoholtartalmú italok árusítását a fanzónákra, és egyéb alkoholmérésre jogosult szórakozóhelyekre korlátozzák.  

Az alkoholfogyasztás kapcsán már több vita is kialakult a múltban. Katar teljes alkoholtilalmat akart, a FIFA viszont – és sörgyár szponzora – meghátrálásra késztette a házigazdákat. Mostanáig az volt a terv, hogy a mérkőzések előtt három órával és utánuk egy óráig, a stadionok körül kijelölt zónákban lehet majd alkoholtartalmú sört kapni, az arénákban pedig alkoholmentest.

A labdarúgó vb-k történetében először lesz házigazda olyan ország, amelyben a muszlim vallásúak vannak döntő többségben, és ahol szigorúan ellenőrzik az alkoholfogyasztást. Katarban csak nagyon kevés bárban, étteremben vagy hotelben lehet alkoholhoz jutni, csak azok a 21 évesnél idősebb külföldiek vásárolhatják meg boltban, akiknek van tartózkodási engedélyük.

A futballszurkolóknak közel 70 lejt kell majd kifizetniük egy korsó sörért a katari világbajnokságon. Mindezt annak ellenére, hogy a szervezők korábban előtt azt ígérték, hogy a sör ára olcsóbb lesz.

Az alkoholtilalom többek között érzékenyen érintheti a Budweiser nevű sörmárkát, amely egy megállapodás értelmében minden vb-ciklus után 75 millió dollárt fizet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek, ezúttal pedig  jelentős bevételtől eshet el. A Budweiser a hivatalos Twitter-csatornáján  szomorúnak nevezte a kialakult helyzetet, nem sokkal később viszont eltávolították a bejegyzést az oldal készítői.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?