Ilyés Róbert: „az életben kevés ilyen esély van”

Elkészült a másodosztályos labdarúgó-bajnokság rájátszásának menetrendje, a kedd délben tartott sorsolás alapján az FK Csíkszereda hazai pályán kezd a Sellenberkkel, majd sorrendben a Slobozia, a Mioveni, a Vajdahunyadi Corvinul és a Gloria Buzău ellen folytatja a felsőházban.

A Liga 2 playoff-jában oda-visszavágó alapú körmérkőzéses rendszerben játszanak, így összesen tíz fordulót rendeznek. A kialakult menetrendről kérdezve Ilyés Róbert, az FK edzője a Maszolnak azt mondta, hogy igazából nem lehet „sem örülni, sem sírni”, hiszen végül úgyis mindegyik csapattal meg kell mérkőzzenek. A programjukban azt tartja a legjobbnak, hogy hazai pályán kezdhetnek a Sellenberk ellen, egy pozitív eredmény pedig lendületet adhat a többi összecsapásra.

Fotó: FK Csíkszereda

Az alapszakaszban gyűjtött pontjaikat a csapatok magukkal viszik, ezért a Sellenberk 42, a Slobozia 40, a Corvinul 37, a Gloria Buzău 34, a Mioveni 33, az FK pedig 32 pontról folytatja.

Arról már beszámoltunk, hogy a mezőny sajátságos helyzetben van. Mivel a Corvinulnak és a Sellenberknek nincs feljutási joguk, a többi négy együttes gyakorlatilag már biztosan esélyt kap az élvonalbeli szereplésre. Ketten osztályozón harcolhatják ki a feljutást, a legjobb kettő viszont automatikusan előlép a SuperLigába. Ilyés Róbert szerint a Slobozia már túl nagy előnyre tett szert, ezért, ha csak valamilyen meglepetés folytán nem kezd el sorban veszíteni, akkor a feljutása már biztosított. Emiatt szerinte gyakorlatilag hárman, az FK, a Mioveni és a Buzău küzdenek majd a másik feljutó helyért, egyforma esélyekkel.

Ismeretes, hogy a hargitai együttes a téli szünet után komoly „arculatváltáson” esett át. Ezt Ilyés a nagyon jól sikerült edzőtáboruknak tulajdonítja. Meglátása szerint az erőnlét jelentette a különbséget, „fizikálisan múlták fel az ellenfelet”, mondta. Hogy a playoff március 30. kezdetéig beiktatott rövid szünet kizökkentheti-e őket ebből a jó formából, Ilyés azt mondta, hogy edzésben tartja a fiúkat. A szünet szerinte előnyükre válik majd, mert tudnak készülni a további meccsekre.

Arról is kérdeztük a vezetőedzőt, hogy az öltözői hangulaton érződik-e az élvonalbeli szereplés „közelsége”. „Érzem, hogy nagy a lelkesedés, a fiúk tudják, hogy az életben kevés ilyen esély van, hogy direkt feljuthassanak” – mondta. Elszántak és bízik benne, hogy élnek majd az adott lehetőséggel.

Fotó: FK Csíkszereda

A playoff március 30-i első fordulójában különben az FK Csíkszereda–Sellenberk találkozó mellett Slobozia–Mioveni és Corvinul–Buzău párosítás szerint játszanak. A rájátszás végén a legjobb két csapat – a Corvinul és a Sellenberk kivételével – feljut a SuperLigába, az őket követő két gárda pedig a SuperLiga playout-jának osztályozó helyein záró csapatokkal játszanak majd májusban az élvonalbeli szereplésért.

A Liga 2 playout-jában két csoportra osztották a mezőnyt. Az A csoportban a Ceahlăul Piatra Neamț (31 pont), a Resicabánya (27), a Bukaresti Metaloglobus (26), az FC Argeș (24), az Újszentes (13), a Dési Unirea (13) és az Alexandria (9) játszik, a B csoportban pedig a Steaua (28 pont), a Chindia Târgvoiște (28), a Chiajna (25), a Slatina (25), a Viitorul Pandurii Târgu Jiu (23), a Tunari (16) és a Progresul Spartac (1) harcolnak a bennmaradásért. A hét fordulóból álló körmérkőzéses rájátszást követően az utolsó két helyezettek búcsúznak a másodosztálytól, az ötödik helyezetteknek viszont nem kell osztályozót játszaniuk, mivel a következő szezonban 20-ról 22 csapatra bővül a Liga 2 mezőnye.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?