Férfi kézi EB: legyőzték a dánokat, a spanyolok jutottak a döntőbe

A címvédő 29-25-re győzött az elődöntőben.

Mindkét csapat szigorúan védekezett, és a két kapus, Niklas Landin, illetve Gonzalo Pérez de Vargas is kiválóan kezdett, így nem záporoztak a gólok. A spanyolok például a hatodik percben találtak be először Aleix Gómez révén. Nikolaj Jacobsen sem lehetett éppen elégedett csapata támadójátékával, ugyanis már a 12. percben időt kért. Ezután a 100. Eb-meccsüket játszó dánok mentek el először két góllal, a spanyolok erre Joan Canellast is pályára küldték.Az első félidő a dánoké volt | Fotó: MTI

Bár Jacobsen ezután is többször üvöltött a kispadról a játékosainak, a spanyolok jobban szenvedtek támadásban. Egyedül az ezen az Eb-n berobbanó Agustín Casadót lehetett dicsérni, a dánok azonban a góljai ellenére is megléptek 8–4-re. Hansen a találatai mellett a társait is jól hozta helyzetbe, a spanyolok mégis 10–8-ra feljöttek, ekkor egyből átállt hét a hat elleni játékra a dán együttes.

Landin, aki az első 12 perc után hihetetlen, 71 százalékos hatékonysággal állt, és a szünetig sem ment 41 százalék alá, egy alkalommal visszafutva a hatoson kívül lábbal beleért a spanyolok üres kapus kísérletébe, amiért kiállították, az ellenfél meg hetest kapott. A félidő vége előtt Canellas és Gómez mínusz egyre hozta fel a spanyolokat (13–14), amely a játékrész képe alapján mindenképpen hízelgő volt rájuk nézve.

A folytatásban Canellas hamar egyenlített, miközben a kapuja előtt Gidselt próbálta féken tartani. A dánoknál Lauge helyére Jacob Holm érkezett, ám a parádézó Gómez vezérletével először vették át a vezetést a spanyolok, majd kisvártatva már kettő volt az előnyük.

A csapatukat sokkal inkább forgató spanyolok egyre magabiztosabbá váltak, míg az eredmény után futó dánok mínusz háromnál újra a kapust lehozva támadtak. Pérez de Vargas a második játékrészben rákapcsolt, ziccereket hárított, a túloldalon Kevin Möller váltotta Landint. Továbbra is nagy harc folyt a pályán, Hansen egyik gólja után furcsa lábtartással sántikált le, a következő támadásnál már újra ott volt a pályán. Szükség is volt rá, mert a spanyolok az utolsó öt percre fordulva is őrizték háromgólos előnyüket.

Canellasék már az idővel is játszhattak, Jordi Ribera kétgólos előnyben, bő egy perccel a vége előtt két időt, amikor a dánok kijöttek letámadásra. Az északiaknak már nem osztottak lapot ezen a napon, az utolsó két találatot a hétig jutó Canellas lőtte, majd jöhetett az örömtánc. Spanyolország 29–25-ös sikerével sorozatban negyedszer jutott be az Eb döntőjébe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?