Férfi kézi EB: Izland feltörölte a padlót a franciákkal, nyertek a dánok és a hollandok

Pedig az izlandiaktól nyolcan koronavírus-fertőzés miatt hiányoztak.

Kiegyenlített játékkal és gyors támadásbefejezésekkel kezdődött az összecsapás, majd a magyar csoportból első helyen továbbjutott izlandiak fokozatosan ellépve négygólos előnyre (9-5) tettek szert az első félidő közepén. Időt is kért az eddigi négy találkozóját megnyerő Franciaország, a különbség viszont állandósult, sőt az első játékrész utolsó perceiben könnyed találatokkal tovább növelte előnyét az északi együttes, amely így hétgólos előnnyel vonulhatott a pihenőre. Az izlandi kapus, Viktor Hallgrímsson 19 kísérletből kilencet hárított az első játékrészben (47 százalék).Nem bírtak a franciák az izlandiakkal | Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A fordulást követően sem csökkent a csarnok közönségének támogatását élvező Izland tempója, a végül 13 lövésből 10 találatig jutott Ómar Ingi Magnusson vezetésével hét-nyolc gólnál közelebb nem engedték zárkózni a franciákat. Az utolsó nyolc percben a franciák mozgósították erőtartalékaikat a zárkózás reményében. Nem jártak sikerrel, Izland ugyanis remek védekezése és kapusteljesítménye mellett támadásban is hatékony és olykor látványos is tudott lenni, így megérdemelt győzelmet aratott. Záróakkordként Hallgrímsson időntúli hétméterest hárított, 44 százalékos védési hatékonysággal zárt, és ő lett a mérkőzés legjobbja is.
A 21-29-es eredmény minden idők legsúlyosabb francia EB-vereségét jelenti. Az izlandiak annak ellenére arattak kiütéses győzelmet, hogy korábban nyolcan megfertőződtek, ezért csak 14 játékost tudtak nevezni a mérkőzésre, míg a franciáktók Karl Konan, Kentin Mahé és a szövetségi kapitány, Guillaume Gille, valamint Ludovic Fabregas hiányzott, utóbbi egyszerű influenza miatt.

Ugyanebben a csoportban a dánok magas színvonalú mérkőzésen, nagy csatában győzték le a horvátokat 27-25-re, akiknek így minimálisra csökkentek a továbbjutási esélyei. A magyar válogatottat búcsúztató hollandok Montenegrót verték meg 34-30-ra. A hollandoknál hat játékos és a szövetségi kapitány is elkülönítésben van. A németalföldiek legjobbja a 34 éves, kényszerből behívott kapus, Thjis van Leeuwen volt, aki elképesztő, 42 százalékos hatékonysággal védett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?