Férfi kézi Eb: Máthéék legyőzték Portugáliát, életben maradtak a magyar továbbjutási esélyek

A magyar férfi kézilabda-válogatott 31-30-ra legyőzte Portugáliát a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, vasárnap a budapesti MVM Dome-ban.

A magyarok csütörtökön 31-28-ra kikaptak Hollandiától, kedden 19 órától pedig Izland ellen zárják a B csoport küzdelmeit. A középdöntőbe az első két helyezett jut.

Eredmény, csoportkör, 2. forduló, B csoport:
Magyarország-Portugália 31-30 (14-15)
MVM Dome, v.: Horácek, Novotny (csehek)
    lövések/gólok: 46/31, illetve 42/30
    gólok hétméteresből: 6/5, illetve 5/5
    kiállítások: 12, illetve 12 perc
Magyarország: Mikler - Rodríguez 2, Máthé 8, Lékai 6, Topic 3, Szita 4, Bóka 3, cserék: Sipos, Rosta 1, Bodó 1, Hanusz 1, Ancsin 2, Székely, Ligetvári, szövetségi kapitány: Gulyás István

A magyarok húszfős keretéből ezúttal is Győri Mátyás, Borbély Ádám, Sunajko Stefan és Nagy Bence maradt ki. A bokasérüléssel bajlódó Bánhidi Bence bekerült a csapatba, de egy másodpercet sem játszott.

A hollandokkal szembeni csalódást keltő vereség után ezúttal is rosszul kezdte a találkozót a társházigazda, 0-3 után, csaknem öt perc elteltével szerezte első gólját. Tíz perc után megnyugodott, és támadásban, védekezésben, illetve kapusteljesítményben is javult a magyar együttes, amely 6-1-es sorozatot produkált, és negyed óra elteltével - a kontinenstorna során először - már vezetett (7-6).

Topic Petar és Rosta Miklós remekül helyettesítette Bánhidit, és bár a magyarok lendületbe kerültek, ez csakhamar megtört a kiállítások és a videós visszajátszások miatt. A folytatásban megint sok volt a hiba - elsősorban támadásban -, nem sikerült ellépni, sőt, a portugálok egyenlítettek, ekkor Gulyás István szövetségi kapitány időt kért. Az ellenfél tudatosan lassította a játékot, és mivel az utolsó bő öt percben ötször is betalált, a szünetben ismét vezetett.

A második felvonásban már Székely Márton állt a magyar kapuban, és mivel 13 perc alatt öt lövést is védett, a csapat újra ellépett két találattal (23-21). A portugálok dolgát védekezésben némileg megkönnyítette, hogy a magyar szélsőket ezúttal is alig foglalkoztatták. Az ellenfél újabb egyenlítése után Lékai Máté helyett immár Hanusz Egon irányításával egy 4-1-es sorozattal meglépett a magyar válogatott.

Hat és perccel a vége előtt Gulyás István időt kért, ám a folytatásban az elrontott magyar támadásokat kihasználva Portugália megint egyenlített (28-28). Az utolsó percre maradt a döntés, amit a hazaiak emberelőnyben tölthettek. Lékai hétméteresből, Daymaro Salina akcióból volt eredményes, a magyarok 12 másodperccel a vége előtt időt kértek, és már csak öt másodperc volt hátra, amikor Máthé Dominik a hálóba bombázott, ezzel beállítva a 31-30-as végeredményt.

A mezőny legeredményesebb játékosa Máthé volt nyolc góllal, és a meccs legjobbjának is őt választották. Az ellenfélnél Rui Silva, Antonio Areia, valamint a Pick Szeged irányítója, Miguel Martins is ötször talált be. Székely Márton hat, Mikler Roland öt védéssel járult hozzá a sikerhez. A két csapat nyolcadik egymás elleni mérkőzésén két vereség mellett hatodszor győztek a magyarok.

Lékai bemondta, Máthé bevágta

„Sok problémával küzdöttek a portugálok és mi is, ehhez képest nagyon izgalmas mérkőzést játszottunk. Nagyon örülök, hogy csapatunk sokkal nyugodtabban és felszabadultabban játszott, mint csütörtökön, de remélem, még elég sok tartalék van bennünk” – nyilatkozta a lefújás után Gulyás István. Hozzátette, számukra az jelenti a legnagyobb boldogságot, hogy nagy örömöt tudtak okozni a szurkolóiknak. A kapitány elárulta, az utolsó időkérésnél Lékai Máté mondta, mit játsszanak a hátralévő másodpercekben, ezzel megkönnyítette a szakmai stáb dolgát, és jól döntött, Máthé pedig pontosan érkezett. Bánhidi Bence állapotáról elmondta, nagyon szépen javul a bokája, de nem kockáztatták az egészségét. Hozzáfűzte, bízik benne, hogy a következő két napban tovább javul a beálló sérülése, és kedden ismét játszhat.

Máthé a legértékesebb góljának tartja a győztes találatot

Fantasztikus küzdelem volt, és bár az elején megint elaludtunk, azután sebességet váltottunk. A védekezés volt a siker kulcsa, Székely Márton ma is nagyszerű napot fogott ki, ahogyan a portugálok kapusa is” – nyilatkozta a lefújás után Máthé, aki öt másodperccel a vége előtt lőtte a győztes gólt.

A norvég Elverum jobbátlövője elmondta, ez az eddigi legértékesebb találata a válogatottban. „Nagyon boldog voltam, köszönet Lékai Máténak és a csapatnak, hogy bíztak bennem” – tette hozzá. Máthé elismerte, csütörtökön a hollandokkal szemben 31-28-ra elveszített találkozón nem annyira mentek neki a lövések, ezért azóta sokkal többet gyakorolta az edzéseken. Ezúttal 13 kísérletből nyolcszor volt eredményes és megválasztották a mezőny legjobbjának.

Lékai Máté úgy fogalmazott: tudták, hogy élet-halál mérkőzés lesz, ennek megfelelően mindenki odatette magát és mindent megtett, így akkor sem lehettek volna elégedetlenek, ha nem nyernek. „Nem játszottunk tökéletesen, voltak hibák, kimaradt lövések, eladott labdák, és talán a szélsőket megint nem foglalkoztattuk annyit, amennyit kellene. Ezen Izland ellen változtatnunk kell" - értékelt a Telekom Veszprém irányítója, aki hat góllal járult hozzá a sikerhez. Mint kifejtette, a mai modern kézilabdában nem vezet jóra, ha csak középen próbálkoznak, mert nagyon összetömörülnek a pályán, ráadásul jó szélsőik vannak, akik hatékonyan lőnek.

„Bóka Bendegúz úgy nyilatkozott, készültek rá, hogy nagyon kiélezett lesz a mérkőzés, és hatvan percen át nagyot küzdő portugál csapattal fognak játszani. „Szerettük volna kijavítani a hollandok elleni csorbát, nagyon boldogok vagyunk, hogy ez sikerült. Egy gól, hát egy gól, a legfontosabb a két pont és a remények életben tartása" - fejtette ki a Balatonfüred balszélsője, aki három gólt szerzett. Hozzáfűzte, segített nekik, hogy ezúttal negyedóra után már vezettek és nem kellett végig az eredmény után rohanniuk, mint csütörtökön. „Gördülékenyebb volt a játékunk támadásban és védekezésben, jobban ment a labda, mint a hollandok ellen" - értékelt Bóka, aki kiemelte Székely Márton remeklését.

A kapust már a becserélése előtt pályára követelte a közönség. Székely elmondta, jól esik neki a szurkolók szeretete, ugyanakkor kérésként fogalmazta meg, hogy az éppen pályán lévő magyar válogatott mellett álljon ki a publikum. „Mindenki jó teljesítményt nyújtott, Mikler Roland is az első félidőben, én pedig próbáltam a legjobbamat nyújtani a másodikban” – szögezte le a hat lövést védő Székely. Az északmacedón Eurofarm Peliszter játékosa rámutatott, ezúttal mindenki felült arra az érzelmi hullámra, amit a hollandok ellen nem sikerült megragadni. „Azt a síp- és füttykoncertet szeretném hallani az ellenfelek minden támadásnál, mint az utolsó portugál akció alatt, az szenzációs volt. Ilyen zajjal, ilyen nyomással nagyot tud segíteni nekünk a közönség, az ellenfelet pedig megzavarni” – fűzte hozzá. Mint mondta, ezúttal két-háromgólos előnynél azt érezte, hogy „ez a mi napunk”, hogy ma kaphatnak ki a jó erőkből álló portugáloktól. „Van karaktere ennek a csapatnak, nem remegtünk meg, rossz kezdés után is vissza tudtunk jönni. Sok van még bennünk, remélem, minél többször el tudjuk még énekelni a Himnuszt a közönséggel együtt" - zárta gondolatait Székely.

A magyar válogatott az előző Európa-bajnokságon kilencedik, a tavalyi világbajnokságon ötödik, az Eurokupában aranyérmes lett, ezúttal pedig a legjobb nyolc közé kerülés a célja.

Izland másodszor is nyert a magyar csoportban

A csoport másik összecsapásán Izland 29-28-ra legyőzte Hollandiát, és ezzel 4 ponttal vezeti a kvartettet. A végig rendkívül szoros meccs legeredményesebb játékosa a holland Kay Smits volt, aki 16 lövésből 13 gólt lőtt.

Eredmények, csoportkör, 2. forduló:
    B csoport (Budapest):
Izland-Hollandia 29-28 (15-13)
Magyarország-Portugália 31-30 (14-15)

  • 1. Izland 4 pont
  • 2. Hollandia 2 (59-57)
  • 3. Magyarország 2 (59-61)
  • 4. Portugália 0

Kapcsolódók

Kimaradt?