Férfi kézilabda Eb: minden idők legkiszámíthatatlanabb világversenye várható

Fotó: Twitter/EHFA koronavírus-járvány miatt minden idők legkiszámíthatatlanabb kézilabdás világversenye lehet a csütörtöktől január 30-ig tartó magyar-szlovák közös rendezésű férfi Európa-bajnokság, de szerencsés esetben ez kedvezhet a magyar válogatottnak.

A Handball World szakportálra december 28-án került fel a tornáról sérülés vagy betegség miatt hiányzó játékosok névsora, ami azóta is naponta több alkalommal frissül, olyan gyakran érkeznek újabb és újabb hírek koronavírusos esetekről. A magyar válogatott viszonylag elszigetelt körülmények között készült a Magyar Labdarúgó Szövetség edzőközpontjában, Telkiben, ahol a kontinenstorna alatt is lakik majd, ezért kedvező helyzetben van: sérülés miatt csak Hornyák Péter és Leimeter Csaba hiányzik a keretből, az egyetlen koronavírusos, Máthé Dominik pedig december végén, illetve január elején négy nap alatt átesett a betegségen. A keretet alkotó húsz játékos közül mérkőzésenként 16 léphet pályára, és a december elején kihirdetett 35 fős kereten belül egyaránt két-két fő cserélhető a csoportkör, a középdöntő és a döntő hétvége alatt.

Az eddigi legnagyobb érvágás José María Rodríguez Vaquero - sportági becenevén Chema - hiányzása volt. Mivel a spanyol edző családjában több megbetegedés történt, így csak hétfőn csatlakozhatott a csapathoz, addig élő videókapcsolat segítségével kísérte figyelemmel az edzéseket, vagyis látta és hallotta, ami történt, és el is tudta mondani a véleményét a játékosoknak, illetve a szakmai stáb többi tagjának.

A közös munka első két szakasza december 16. és 22., majd 27. és 30. között zajlott, január 2-től múlt szombatig folytatódott, végül két nap "kimenő" után hétfőn gyűltek ismét össze a játékosok.

A 15. férfi Európa-bajnokság mezőnyében 24 válogatott szerepel, és 18 nap alatt 65 mérkőzésre kerül sor. A csoportkörben a budapesti MVM Dome, a szegedi Pick Aréna, a debreceni Főnix Aréna, a kassai Steel Arena, valamint a pozsonyi Ondrej Nepela Arena ad otthont a találkozóknak. Mind a hat csoportból az első két helyezett jut tovább a budapesti, illetve a pozsonyi középdöntőbe - és magával viszi a másik továbbjutó elleni eredményét -, onnan pedig az első két-két együttes kerül az elődöntőbe, a harmadik helyezettek pedig az ötödik helyért játszhatnak. A döntő hétvége mérkőzéseit a magyar fővárosban rendezik.

Ez lesz a 13. kontinenstorna, amelyen a magyar csapat is részt vesz, de az első férfi felnőtt világverseny a sportágban, amelynek - részben - Magyarország ad otthont. Az eddigi legjobb Eb-szereplés az 1998-as hatodik hely volt, legutóbb kilencedik lett a csapat, idén pedig a legjobb nyolc közé kerülés a magyar szövetség elvárása. A budapesti B csoportban csütörtökön 20.30-tól Hollandiával, vasárnap 18 órától Portugáliával, kedden 18 órától Izlanddal találkoznak a társházigazdák, akik a két évvel ezelőtti tornán Izlandot 24-18-ra legyőzték, Portugáliától 34-26-ra kikaptak. A hollandokat eddig mind a húsz alkalommal legyőzték a magyarok, akik továbbjutás esetén a Szlovénia, Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró, illetve a Horvátország, Szerbia, Franciaország, Ukrajna négyesből érkező két-két együttessel találkoznak a középdöntőben.

A felsoroltak közül a portugálok, a hollandok, a horvátok, a szerbek és az ukránok keretét is alaposan megtizedelte a világjárvány, valamint a sérülések, de a másik ágon a németek, a bosnyákok, a lengyelek és az oroszok is nehéz helyzetben vannak, ezért az erőviszonyok egyelőre nehezen megjósolhatóak.

Aki a torna idején megfertőződik, annak legalább öt napot kell elszigeteltségben töltenie, és csak két negatív PCR-teszttel térhet vissza.

A tavalyi világbajnokságon ötödik helyezett magyar válogatott a 2020 novembere és tavaly június között megrendezett Eurokupát megnyerte a horvátok, a spanyolok és a szlovákok előtt. Novemberben a bosnyákokat előbb 26-24-re, majd 26-23-ra legyőzte Gulyás István szövetségi kapitány együttese, amelynek a múlt csütörtökre tervezett edzőmeccse elmaradt, mert koronavírusos megbetegedés történt a vendég fehéroroszok keretében. Mindez egyáltalán nem volt egyedi eset, ugyanis december óta Európa-szerte több felkészülési mérkőzés maradt el, mint amennyit meg tudtak rendezni. A Bahrein elleni találkozóra sor kerülhetett szombaton, és Szigetszentmiklóson 36-30-as hazai siker született. A csapat egyik legjobbja, Bánhidi Bence kisebb derékfájdalmak miatt kihagyta a meccset, de az Eb-szereplése nincs veszélyben.

A dán Rasmus Boysen, a sportág egyik legismertebb és legfelkészültebb szakírója a közösségi oldalán azt jósolta, hogy az olimpiai címvédő Dánia nyeri a kontinenstornát, a második helyen Magyarország, a harmadikon a vb-ezüstérmes Svédország, a negyediken pedig a legutóbbi Európa-bajnokságon győztes Spanyolország végez. Vélekedése szerint a meglepetéscsapat Szerbia lesz, a legnagyobb csalódást pedig a két éve Eb-második Horvátország okozza majd. Boysen szerint a gólkirályi címet Máthé Dominik szerzi meg, a legértékesebb játékosnak (MVP) Bánhidi Bencét, a legjobb fiatalnak pedig a svéd Eric Johanssont választják majd.

Az európai szövetség négy szakértője közül a spanyolokat és a dánokat is ketten-ketten tartják a legesélyesebbnek a végső győzelemre, hárman arra számítanak, hogy a magyar válogatott lesz a meglepetéscsapat, egyikük szerint pedig Máthé lesz a legjobb fiatal kézilabdázó.

A világjárvány miatt a két szlovákiai csarnokban a lelátói kapacitásnak csupán a negyedét vehetik igénybe a szurkolók, Magyarországon nincs létszámkorlátozás. A hazai pálya biztosan előnyt jelent Mikler Rolandék számára, hiszen mindhárom csoportmeccsükön telt ház, 20 ezer néző várható, olyan szempontból viszont nem, hogy egyetlen edzőmérkőzést sem játszhattak az új MVM Dome-ban annak átadása, vagyis december közepe óta.

Kapcsolódók

Kimaradt?