Farkaslaka lovasa, Tamás Csaba harmadszor nyerte meg a Székely Vágtát

A Székely Vágta történetében először idén mindhárom székelyföldi megye képviseltette magát a mindent eldöntő futamokban vasárnap délután. Végül Kelemen Sándor Géza, Etéd település színeiben, Viktor hátán nyerte a Góbé futamot. A 11. Székely Vágta győztese Tamás Csaba, Farkaslaka település képviselője, Villámlás lovával – tájékoztatnak közleményükben a Székely Vágta szervezői.

A Góbé futam mind a négy lovas számára jó start volt, az első félkörig egyben is voltak a lovak, aztán Réty lovasa elhagyta a mezőnyt és egy körön át tudta tartani pozícióját. Az látszott, hogy a verseny egyetlen női versenyzője, Kereszturi Nikolett nagyon küzd a feljutásért, az utolsó körben pedig sikerült is neki a bravúr, megelőzvén társait. Közben váltás történt az első helyen is, az etédi ló, Viktor tört az élre, és tartotta helyét egészen a célig – ismertették „helyi bajnokság”, a Góbé futam részleteit.

Fotó: Kátai Edit/MTI

A Székely Vágta döntő futama rögtön egy kizárással indult, amikor Nyárádszereda lovasa, André István nem tudta kordában tartani Tip-Top-ot. A ló kiszöktetett a pályáról, amely a Székely Vágta szabályzata értelmében automatikus kizárást vont maga után. Ezután már csak hárman maradtak a küzdelemben. A start Tamás Csaba számára jól indult, de nagyon szorította őt a sepsiszentgyörgyi lovas, György Mátyás Zsolt Komodusszal. A versenybe nem tudott beleszólni Csíki Árpád, a sepsiszentkirályi lovas, aki több lóhosszal lemaradva küzdött a harmadik helyen. Az első helyért nagy volt a hajrá, de az első kör után távolodtak a lovak, Tamás Csaba és Villámlás pedig magabiztosan tartották a helyüket, ismét győzelemre készültek. Komodusz sem adta alább, s bár az utolsó félkörben csökkent köztük a távolság, Villámlás határozott galoppozással vitte át a célon gazdáját, Tamás Csabát, így szerezvén újra győzelmet Farkaslaka számára.

Tamás Csaba először 2018-ban nyert Székely Vágtát, akkor Fiber hátán, amelyet 2019-ben egy második helyre váltottak. 2021-ben újra győztes lett, akkor Villámlással, együtt pedig a harmadik helyen értek célba a 2021-es Nemzeti Vágtán.

A 2022-es Góbé futam első három helyezettje értékes pénznyereményben részesült. A harmadik díjat Ferencz Csongor-Szabolcs vitte haza, települése, Réty számára Villám lova nyergében. Pénznyereményük 2000 lej, amelyet a Székely Vágta szervezőcsapata részéről Grubisics Levente adott át. A második legjobb az erdőszentgyörgyi Kereszturi Nikolett lett Bella-Bársonnyal, az ő nyereményük 2500 lej, amelyet szintén a Székely Vágta szervezőcsapata részéről Dancs Zsolt adott át.

Fotó: Kátai Edit/MTI

A Góbé futam idei legjobbjai Kelemen Sándor Géza és Viktor, Etéd színeiben, ők 3000 lejjel lettek gazdagabbak. A díjat Demeter János, a Vadon egyesület elnöke, a Székely Vágta társszervezője adta át.

Mind a Góbé futam, mind a Székely Vágta győztesei hagyományos csákót kaptak ajándékba. A harmadik díjas őrmesteri csákót, a másodikok vezérlőtiszti csákót kaptak, a győztesek pedig aranyzsinoros törzstiszti csákót, amely ezredesnek, alezredesnek és őrnagynak jár. A csákók Jakab Kevend kézműves huszártartozék-készítő munkái.

A Székely Vágta legeredményesebb lovai és lovasai is értékes nyereményekkel távoztak. Odaítélték az Aranyparipa-díjakat is, amelyet először a 2013-as Székely Vágtán adott át az Equitana lovasbolt. A díjakat Szilaj (Zágon, Góbé futam), Viktor (Etéd, Góbé futam), Komodusz (Sepsiszentgyörgy) és Villámlás (Farkaslaka) kapták, és Szász Katalin, a lovasbolt tulajdonosa adta át.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?