Ezentúl csak „kiemelt eseményeken” térdelnek le az angol focisták

Kevesebb térdelés, több foci: szemléletet vált a Premier League

A Premier League játékosai úgy döntöttek, véget vetnek a mérkőzések előtti rendszeres térdelésnek – írja honlapján a BBC. Korábban már több csapat megszüntette a Black Lives Matter- (BLM-) mozgalom által életre hívott akciót, de most az egész liga úgy döntött, hogy ebben a formájában már nem elég hatásos.

Nem marad el ugyan teljesen a térdre ereszkedés, de a továbbiakban az olyan „kiemelt eseményekre” tartogatják , mint a 2022/23-as szezon nyitó- és zárómérkőzése, vagy az októberi, majd a márciusi „Nincs helye a rasszizmusnak” elnevezésű meccsfordulók. A csapatok edzői és a játékosok úgy vélik, hogy „a kevesebb több”, vagyis azt remélik, hogy a térdelésnek így nagyobb lesz a hatása.

A Premier League-ben először a múlt szombati Liverpool – Manchester City szuperkupa-mérkőzésen térdeltek ebben az új szemléletben. „Úgy döntöttünk, a szezon jelentős pillanatait használjuk ki a letérdelésre, hogy ezzel is hangsúlyozzuk a rasszizmus minden formája elleni egységes fellépésünket, és szolidaritást mutassunk a közös ügyért” – áll a Premier League csapatmenedzsereinek közös nyilatkozatában.

Az aláírók abban is egyetértettek, hogy kiállnak a befogadó társadalom mellett, és támogatják az esélyegyenlőséget.

Az akció lendülete folyamatosan hagyott alább, 2021 februárjában a Crystal Palace támadója, Wilfried Zaha nyilatkozott úgy: befejezi a térdelést, mert véleménye szerint annak a bántalmazások szempontjából nincs jelentősége. Ezután több elő osztályú klub, köztük a Derby Country, a Brentford, a Bournemouth és a Queens Park Rangers játékosai is felhagytak a gesztussal. Hozzájuk csatlakozott nemrégiben a Swansea City és Bristol City, majd végül az egész liga.

A BBC Sportnak úgy nyilatkoztak az érintettek, tartanak attól, hogy a két éve indult akció mára elvesztette erejét és lendületét.

Korábban a brit sajtó több alkalommal is heves támadást intézett a magyar szurkoló gyerekek ellen a júniusi magyar-angol mérkőzést követően, ahol a Daily Mail szerint a középkezdés előtt fütyülni kezdtek, „kigúnyolva Harry Kane-t és csapattársait, akik rasszizmusellenes gesztusként féltérdre ereszkedtek”. Az angol futballszurkolók jelentős része azonban józanabbul mérte fel a budapesti meccsen történteket. Sőt kommentjeik alapján a brit újságírók estek túlzásba, amikor az angolok gyenge játéka és a vereség okainak kutatása helyett a magyar gyerekek „rasszizmusát” állították pellengérre tudósításaikban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?