Erste Liga: 7500 eurós büntetést kapott a Brassó

Az Erste Liga elődöntői során tapasztalt különböző fegyelmi vétségek és rendezési hiányosságok miatt összesen 7500 eurós pénzbüntetést szabott ki a Magyar Jégkorongszövetség (MJSZ) fegyelmi bizottsága a Brassói Corona csapatára. Amennyiben hasonló szabálytalanságok fordulnak elő a jövőben, be is tilthatják a sárga-kékek hazai pályáját.

Akár be is zárhatják négy mérkőzésre a Brassói Corona otthonául szolgáló Olimpiai Jégcsarnokot, áll az MJSZ nyilvános határozatában. A pályabezárás-szankciót a bizottság 2021. december 31-ig felfüggesztette. Az Erste Liga alapszakaszát megnyerő, és döntőt játszó klubra kiszabott pénzbüntetés három tételből áll össze. Az alábbiakban a jkb.hu szakportál segítségével foglaltuk össze a fegyelmi döntés lényeges elemeit:

A fegyelmi bizottság a Corona Brassót az Erste Liga Versenyszabályzat 80. § (1) bekezdésében foglaltak megszegése miatt 3000 euró pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

Az indoklás szerint a 2021. március 16-án lejátszott Corona Brassó–DEAC mérkőzést követően „a Sportszervezet honlapján és közösségi oldalán több cikk és bejegyzés jelent meg a mérkőzéssel kapcsolatban. Mindkét platform igazoltan a Sportszervezethez köthető. A közzétett írásokban megkérdőjelezték a mérkőzés hivatalos személyeinek a tisztességét, sportszerűtlenül bírálták tevékenységüket.

A közösségi oldalon nyilvánosságra hozott bejegyzés negatív, részrehajló és sportszerűtlen színben tüntette fel az Erste Ligát, a Liga szereplőit, és a Magyar Jégkorong Szövetséget. A Fegyelmi Bizottság a rendelkezésre álló tények és bizonyítékok alapján megállapította a Sportszervezet fegyelmi vétségét, és a rendelkező részben meghatározott szankciót rótta ki a Sportszervezet részére”.

 A Versenyszabályzat vonatkozó előírása alapján „a mérkőzéseken részt vevő játékosok, hivatalos személyek, játékvezetők, a versenysorozatba benevezett sportszervezetekkel bármilyen szerződéses kapcsolatban, munkaviszonyban álló, illetve a sportszervezetben képviseleti joggal rendelkező személyek semmilyen nyilvános fórumon nem tehetnek a Liga érdekeit sértő nyilatkozatokat.”

Ezenfelül a fegyelmi bizottság a Brassót a Versenyszabályzat 36. § (1) bekezdésében foglaltak megszegése miatt 1500 euró pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

Az indoklás szerint az MJSZ játékvezetői munkacsoportja játékvezető-ellenőrt delegált az előbb említett, illetve a március 17-én lejátszott Brassó–DEAC mérkőzésekre. Az ellenőr a jelentésében részletezte: Emilian Cernica, a Brassó képviselője a 17-i meccs során „a pálya mellett állva több alkalommal nagy erővel ütlegelte a plexit, zavarta a mérkőzés hivatalos személyeinek munkáját, és a mérkőzés rendes lebonyolítását”.

A bizottság „a felvételeket és bizonyítékokat a maguk összességében értékelve és meggyőződése szerint elbírálva tényként állapította meg, hogy a rendező csapat biztonsági személyzete nem tett meg mindent a rendzavarás megelőzése és megfékezése érdekében, ezért a rendelkező részben meghatározott szankciót rótta ki a Sportszervezet részére”.

A Versenyszabályzat ide vágó előírása alapján „a szervező, illetve rendező szerv alkalmazása esetén a rendező szerv kötelessége biztosítani pálya mellett lévő – a pálya tartozékát képező – hivatalos helyek (cserepad, büntetőpad, zsűri, gólbírói fülkék) zavartalan biztonságát, valamint a játék zavartalansága, illetve a közvetlen sérülések elkerülése érdekében a nézők palánktól való megfelelő távolságban tartását”.

Továbbá az fb a Brassót Versenyszabályzat 32. § (2) és (3) bekezdésében foglaltak megszegése miatt 3000 euró pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

A már említett március 17-ei Brassó–DEAC mérkőzésen „a rendező szervezet biztonsági személyzete akadályozta a Játékvezetői Munkacsoport delegáltjának munkáját, felszólították, hogy mozgóképet ne rögzítsen a mérkőzés folyamán”. Emilian Cernica „pálya mellett tanúsított magatartása alkalmas volt arra, hogy a mérkőzés hivatalos személyeiben félelmet keltsen. A Játékvezető Ellenőr jelentésében kitért rá, hogy a Játékvezetők végig fenyegetve érezték magukat a mérkőzés folyamán.

A Fegyelmi Bizottság – a bizonyítékokat a maguk összességében értékelve és meggyőződése szerint elbírálva – tényként állapította meg, hogy a rendező csapat biztonsági személyzete nem tett meg mindent a Játékvezető Ellenőr és a Játékvezetők biztonságának érdekében. A sportegyesület felelősséggel tartozik az általa rendezett sportesemény rendjéért”.

A Versenyszabályzat szerint „a sportrendezvény törvényben, más jogszabályokban és szabályzatokban meghatározott előírásoknak megfelelő lebonyolításáért a szervező – illetve rendező alkalmazása esetén a szervező és a rendező egyetemlegesen – felelős. A bajnokságokba benevezett szervezeteknek minden tőlük telhetőt meg kell tenniük annak érdekében, hogy biztonságos környezetben lehessen a Liga mérkőzéseket megrendezni”.Fotó: Maximilian Milata

Bazárhatják a brassói jégpályát

Végül a fegyelmi bizottság „az elkövetett fegyelmi vétségek miatt a Sportszervezettől a Sportfegyelmi Szabályzat 4. § (4) bekezdés f) pontjában foglaltak alapján 4 mérkőzésre megvonja a Sportszervezet mérkőzésrendezési jogát a hazai mérkőzéseknek otthont adó sportlétesítményben”.

Ugyanakkor „a Fegyelmi Bizottság a Sportszervezet 4 mérkőzés erejéig tartó mérkőzésrendezési jog megvonásának végrehajtását 2021. december 31-ig próbaidőre felfüggeszti. A próbaidőre felfüggesztett fegyelmi büntetést végre kell hajtani, ha a Sportszervezettel szemben a próbaidő alatt a Fegyelmi Bizottság újabb fegyelmi büntetést szab ki”.

Lényeges momentum mindezeken túl, hogy „az elsőfokú fegyelmi határozatban kiszabott pénzbüntetést, illetve a Szabályzatban meghatározott költségeket a határozat meghozatalát követő 15 napon belül kell az MJSZ részére megfizetni. A pénzbüntetés azon a napon minősül megfizetettnek, amikor azt az MJSZ bankszámláján maradéktalanul jóváírták, illetve a pénztárába maradéktalanul befizették.

Amennyiben a pénzbüntetésre kötelezett Sportszervezet a pénzbüntetést az előírt határidőig nem fizeti meg, a Sportszervezet minden megkezdett késedelmes hónap után a pénzbüntetésen felül köteles megfizetni a fellebbezési díj összegével megegyező késedelmi pótlékot a pénzbüntetés befizetésig. Ha a befizetést az kötelezett Sportszervezet figyelmeztetés ellenére nem teljesíti, az Elnökség a sportszervezet valamennyi csapatát a folyamatban lévő bajnokságból, torna-, illetve  kupasorozatból törli, és a következő bajnokságokban való nevezését mindaddig visszautasítja, míg a büntetést a Sportszervezet meg nem fizette”.

Kapcsolódók

Kimaradt?