Ennyi pénzt kapnak a hazai sportszövetségek – a hokisoknak, a kézilabdásoknak és a teniszezőknek még várniuk kell

A nyári olimpiai játékok végégig összesen 104 millió lejt kapnak a hazai sportszövetségek – jelentette be az idei költségvetést Elisabeta Lipă, az Országos Sportügynökség (ANS) elnöke.

Hétfői sajtótájékoztatóján a sportvezető azt mondta, hogy finanszírozási startégiájuk idén eltér a korábban megszokottól. Kiemelte, olimpiai esztendő lévén kötelességük elősegíteni az ötkarikás sportágak képviselőinek felkészülését, ugyanakkor nem feledkezhetnek meg a többi sportágról sem. „Összesen 68 sportszövetség részesül idén az állami költségvetésből, de további három is kap pénzt, amint kitöltik az ahhoz szükséges iratokat” – monda Lipă, megjegyezve, hogy az igénylések benyújtásának határideje január 10-én járt le, azóta már a szakbizottságban ellenőrzik azokat, hogy megfelelően osszák szét a támogatást.

Az evezősök idén is kiemelt támogatást kapnak | Fotó: a Román Evezős Szövetség Facebook-oldala/ Vlad Aicoboae

Egyelőre a jégkorong, a tenisz és a kézilabdaszövetségek nem kapnak pénzt. A hokisok még nem nyújtották be az igénylést, mivel még perben állnak a sportági szövetség korábbi vezetőségével. „A kézilabda és a teniszzövetségek dossziéja hiányos volt január 10-én. Erről már értesítettük őket, és minden bizonnyal kiegészítik majd az iratokat és akkor ők is kapnak finanszírozást” – mondta Lipă. Megjegyezte azt is, hogy a szerződéseket még nem írták alá a sportszövetségekkel, de arra számít, hogy ez az elkövetkező három nap során megtörténik majd.

„Tavaly azt mondták, hogy rekordköltségvetést kapott a tárca, most nagyjából hasonló a büdzsé, de nyilván mindig lenne hely többnek is. Kezdetben 104 millió lejt szánunk a szövetségeknek” – jelentetette be. Ebből a pénzből a legtöbbet az evezősök, az ökölvívók és az asztaliteniszezők kapják az év első felére. Konkrét számokat nem említett, de azt hangsúlyozta, hogy a büdzsét ősszel kiegészítik. Az ötkarikás felkészülést és a részvételt az Olimpiai- és Sportbizottsággal (COSR) közösen szervezik és finanszírozzák.

Lipă arról is beszélt, hogy idén átszervezik a kiválósági programot, hogy ne fordulhasson elő az mint tavaly, amikor olyan összegeket hagytak jóvá a szövetségeknek, amelyek nem szerepeltek a szakminisztérium könyvelésében. Kiemelte azt is, hogy a nem olimpiai sportágak tevékenységét is már januártól finanszírozzák, és bár az olimpiai sportágakhoz viszonyítva nyilván lesz eltérés a jóváhagyatott összegben, de nem kapnak majd sokkal kevesebb pénzt, mint tavaly. Azt ígérte, hogy kiemelt figyelmet szentel a téli sportok támogatásának is, ugyanakkor azt is mondta, hogy Marcel Ciolacu kormányfő biztosította arról, hogy nem szenvednek majd pénzhiányban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?