Ötkarikás játékok számokban – 3 millió banánnal készül Párizs a nyári csúcseseményre

Bár a számlák végösszegét majd csak a nyári olimpia lezárulta után fogjuk megtudni, az már ismert, hogy jelenleg közel kilencmilliárd eurós költségvetésből gazdálkodnak a párizsi ötkarikás játékok szervezői – számolt be az AFP hírügynökség, amelyik csokorba gyűjtötte a fél év múlva kezdődő csúcsesemény kiemelkedő számadatait.

Fotó: A párizsi olimpiai játékok hivatalos Facebook-oldala

A július 26. és augusztus 11. között szervezendő 329 versenyre 203 nemzet több mint tízezer sportolóját várják Párizsba, ahol aztán augusztus 28. és szeptember 8. között a paralimpiát is megrendezik. A két eseményre összesen 15 millió szurkolót várnak a francia fővárosba, a Szajna-parti megnyitót pedig reményeik szerint világszinten 1 milliárdan követik majd figyelemmel. A helyszínen különben legalább százezren lesznek, ennyien fizetnek ugyanis azért, hogy a part mentén ülve láthassák ahogyan a sportolók végig eveznek a folyón. A hátsó helyek száma még nincs rögzítve, de az AFP alapján több ezren lesznek majd.

Az olimpia biztonságáért 30 ezer rendőr és csendőr felel majd, ugyanakkor a szervezésben 30 ezer önkéntes is segédkezik – ők közreműködnek majd a hatezer doppingteszt elvégzésében is. Az eladásra bocsátott összesen 10 millió belépőjegyből eddig 7,6 milliót értékesítettek, bár mint az AFP alapján az Agerpres írja: sokan drágállották a jegyek árát. A megnyitóra 24 és 2700 euró közötti áron kínálták a belépőket, és azt meg kell említeni, hogy az esemény idejére napi 4 euróra emelik a metrójegyek árát a jelenlegi 2,10 euró helyett.

De beszéljünk az ételekről is: a rendezők tizenhárommillió adag ételt és csemegét szolgálnak majd fel, ugyanakkor hárommillió banánt is elfogyasztanak majd a játékok idején. A szervezők szerint a termékek mintegy nyolcvan százaléka belföldi gyártmányú lesz. Erre abból a 8,8 milliárd eurós költségvetésből költenek, amelyből hárommilliót közpénzből biztosítanak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?